Het is zover! De fret komt er. Je weet hoeveel fretten er komen, hoe oud ze zijn en misschien zelfs al wanneer je fretten komen. Hoogste tijd dus om flink te gaan shoppen. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig?


De kooi 

Om te beginnen is het natuurlijk handig om je fret ergens in te kunnen huisvesten. Er zijn mensen die kiezen voor 'free roaming', maar de meeste mensen geven er de voorkeur aan om de fret in een hok te houden. Een fret kun je zowel binnen als buiten houden. Uiteraard heb je binnen een ander soort kooi nodig dan buiten. Bij de aanschaf van welke kooi dan ook geldt: groter = beter. 

Als je besluit om een fret buiten te houden, kun je zelf een hok bouwen. Je kan ook een konijnenkooi of kippenren kopen en deze geschikt maken voor de fret. Let erop dat je overal bij kunt (handig bij het schoonmaken), dat er goede slotjes op zitten en het gaas stevig is. Ook moet er altijd een slaaphokje zijn waar je fret zich kan terugtrekken en waar het tocht- en vochtvrij is. Een buitenhok kost vaak enkele honderden euro's, afhankelijk van het model en de hoeveelheid geld die je erin wilt investeren.

Hier vind je meer dan 50 voorbeelden van buitenhokken

Veel mensen houden hun fret binnen. Ook een binnenhok kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen. De meest populaire binnenkooi is de Ferret Nation. Deze kooi is vrij groot, maar ook zeer stevig en geschikt voor fretten. Nieuw kost deze kooi circa 300 euro. Er zijn ook andere geschikte hokken. Belangrijk is dat je ook hierbij overal bij kunt, zodat je het hele hok kan schoonmaken. Ook moet je kooi stevig zijn, want een fret kan zich bij een (goedkope) konijnenkooi soms door de tralies heen wringen. 

Je kan er ook voor kiezen om je fret zonder kooi te houden, maar dan moet je huis/kamer wel echt fretproof zijn! 

Hier vind je meer dan 100 voorbeelden van binnenkooien


De inrichting van de kooi

Een aantal spulletjes heb je echt nodig voor de inrichting van de kooi:

Voerbakje Natuurlijk heb je een voerbak nodig voor je fret. Wat voor voerbak je koopt, is afhankelijk van je smaak. 
Waterbakje- of flesje Je kan een fret zowel een waterbakje geven als een waterflesje. Sommige fretten gooien waterbakjes om, dan is een flesje handiger.
Hangmatjes/slaapdoekjes Fretten hebben geen bodembedekking (hooi/zaagsel/stro) nodig, zij slapen liever in een lekker handmatje of slaapzakje. Er zijn vele websites waar je deze kunt bestellen. Je kan ze natuurlijk ook zelf maken of gewoon wat handdoeken of dekentjes kopen. 
Een slaapbox De meeste fretten slapen het liefste verstopt. Je maakt ze erg blij met een slaapbox. Dat is niets meer of minder dan een kistje met een gat erin waarin de fret zich kan verstoppen en heerlijk kan slapen.
Poepbak  Een fret is zindelijk, maar dan moet hem natuurlijk wel een poepbak geven. De beste bakken zijn rechthoekig (geen hoekbak kopen!) en groot genoeg voor je fretten. Zo hebben twee grote mannelijke fretten een grotere bak nodig dan een klein vrouwtje alleen. Als je meerdere fretten houdt, kun je het beste ook meer bakken neerzetten. 
Eventueel speelgoed Je hoeft de kooi niet vol te gooien met speelgoed, want in praktijk spelen fretten weinig in hun hok. Wel kun je de kooi inrichten met bijvoorbeeld buizen.
 

hotukorrelsKattenbakkorrels

In de frettenbak moet je natuurlijk ook korrels doen. De meest geschikte (en goedkoopste) korrels zijn de houtkorrels voor katten. Kattengrit is niet geschikt, dat is te stoffig voor fretten. Een fret wil namelijk nog weleens enthousiast graven in de bak en hij zit dan met zijn neus in het stof. Ook klontvormende korrels of andere 'chemische' korrels zijn om die reden niet geschikt. 

Er zijn ook speciale frettenbakkorrels, zoals Yesterdays News of Back2Nature. Kattenbakkorrels voldoen aan prima.


Voeding

Over de juiste voeding van fretten is veel te vertellen. Belangrijk om te weten is dat goedkoop = duurkoop. Lees je dus goed in over de juiste en goede voeding voor de fret. Je kan fretten zowel brokjes geven als prooi en rauw vlees. Vraag altijd bij de aanschaf van een fret wat de fret gewend is om te eten. Geen zin om van alles te lezen over brokjes? Beperk je dan tot de goede merken, zoals Totally Ferret, Orijen chicken kat of Hills kitten. Een fret van een kilo eet gemiddeld 30 tot 50 gram per dag aan brokjes. 

De voeding van de fret

Welke brokjes voor mijn fret?

Rauwe voeding en prooi voeren aan fretten 


Verzorging

Naast al deze spullen is het ook handig om het volgende in huis te hebben

Nagelschaartje De nagels van een fret moet gemiddeld 1 a 2x per maand geknipt worden. Koop een geschikt nagelschaartje voor nagels van huisdieren.
Weegschaal Het is handig om je fret regelmatig, bijvoorbeeld maandelijk, te wegen. Zo weet je ook of je fret aangekomen is of afgevallen is. Dit is vaak een eerste indicatie of je fret ziek is. Je kan hiervoor een keukenweegschaal kopen bij bijvoorbeeld de Blokker.
Frettensnoepjes Frettensnoepjes zijn niet noodzakelijk, maar mensen kopen deze graag. Koop alleen snoepjes die gezond zijn, bijvoorbeeld gedroogd vlees. De meeste snoepjes die in de handel zijn, is troep. Ze bevatten veel plantaardige ingredienten die slecht zijn voor de fret. Het is ook handig om olie (bijv. ferretone of visolie) in huis te hebben als je fret stil moet zitten, bijvoorbeeld bij het wegen of knippen van de nagels.
Schoonmaakdoekjes Een 'ongelukje' is snel gebeurd. Het is dan handig om vochtige schoonmaakdoekjes in huis te hebben om dit op te ruimen. 
Frettenbakschep  Om de bak uit te kunnen scheppen, is een frettenpoepbakschep erg handig. 

 


Speelgoed

Een fret is vreselijk nieuwsgierig, maar ook erg speels en erg geinteresseerd in de omgeving. Met speelgoed maak je je fret dus erg gelukkig! Wel is een fret snel afgeleid en heeft het redelijk snel gezien. Het toverwoord bij de fret is dan ook afwisselen. Leg niet al het speelgoed altijd in en om het hok, maar wissel steeds af. Een fret zal dan geinteresseerd blijven en veel vaker spelen. Maar wat vindt een fret leuk?

Buizen Fretten zijn helemaal gek op buizen. Of het nu plastic buizen, kraakbuizen of een broekspijp is. Een buis is een buis en moet en zal onderzocht moeten worden door de fret. Fretten kunnen ook enorm leuk samen spelen met buizen.
Speelhengel Speelhengels zijn ook erg favoriet bij fretten. Het beweegt, dus de fret zal zich snel uitgedaagd voelen. 
Alles wat kraakt  Kraken is leuk! Plastic tasjes worden daarom maar al te graag besprongen door fretten. Bespaar je dus de moeite om duur speelgoed te kopen. Koop gewoon een grote TV voor jezelf en doneer aan je fret het verpakkingsmateriaal! 
Alles waar ze in en onder kunnen Fretten worden aangetrokken tot alles waar ze in en onder kunnen. Maak een gat in een kartonnen doos, laat je schoenen slingeren, zet de bank op pootjes en het zal niet lang duren voordat je je fret onder of in ziet verdwijnen.  
Bed opmaken Helpen bij het opmaken van je bed vinden de meeste fretten het einde. Gooi een laken over je fret heen (en doe een KIEKEBOE), slinger met je dekbed, verstop een fret onder het hoeslaken. Vaak springen en vallen ze van enthousiasme van het bed (doe dit dus niet bij een hoogslaper..).  
Intelligentiespeelgoed Er is geen speciaal intelligentiespeelgoed voor fretten, maar het speelgoed voor (kleine) honden, katten en soms ook van konijnen is ook geschikt voor fretten. 
Graafbak Fretten zijn gek op graven! Helaas voor hun is niet elke eigenaar enthousiast bij het idee een bak aarde in huis te zetten. Maar een rijstbak of zandbak vinden fretten wel helemaal geweldig..
Huis- tuin- en keukenspullen Er zijn fretten die van alles verzamelen, zoals aanstekers, sokken, balletjes etc. Ook zijn ze gek op rubber. Kijk daar erg mee uit, want ze kauwen er ook op met (dodelijke) verstoppingen tot gevolg. Pas dus uit met rubberen speelgoed, zoals voor honden! 

En verder

Tenslotte zijn er nog een aantal spullen die je nodig kunt hebben voor je fret, zoals een goede carrier (kattendraagmand) en een tuigje, mocht je met je fret willen wandelen. Ook zijn er een aantal frettenproducten op de markt die redelijk onzinnig zijn of door de meeste fretten niks mee gedaan wordt. Mocht je twijfelen, vraag het dan na op het Frettenforum. Het is natuurlijk zonde om veel geld uit te geven voor spullen die fretten niet gebruiken. 

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken