kopenAls je eenmaal besloten hebt "Ja, ik doe het. Er komt een fret", dan is natuurlijk éen van de volgende vragen "Maar waar haal ik dan een fret?" Het advies dat je als beginner vrijwel altijd zult krijgen, is om naar een goede frettenopvang of eventueel een fokker te gaan.

Een fret is een dier dat in huis gehouden wordt. Het is dus belangrijk dat de fret niet alleen leuk is, maar ook opgevoed (hij bijt niet), zindelijk en natuurlijk gezond. Er is zeker in de zomer veel aanbod van fretten, dus als koper mag je best kritisch zijn. Jij wil tenslotte een leuk en vriendelijk huisdier. Bedenk eerst goed wat voor fret je zoekt (welk geslacht, aantal fretten en volwassen of pup?) en ga dan op zoek naar je ideale huisgenootje!

Volwassen fret of pup?

Het allerschattigste van de hele wereld is natuurlijk een pup. Toch wordt beginners geadviseerd te beginnen met een volwassen fret. Waarom? Eigenlijk omdat pups dan wel schattig zijn, maar het zijn kleine wolfjes in schaapskleren, zeker als ze gaan puberen (vanaf een week of 12). Pups moeten opgevoed worden, ze moeten zindelijk gemaakt worden, ze gaan vaak bijten en soms ook met elkaar speelvechten (als je meerdere fretten hebt). Dit gedrag neemt af bij een consequente opvoeding en vaak ook na de castratie. Bij pups moet je er rekening mee houden dat ze gecastreerd moeten worden, maar ook met de kosten voor de vaccinaties en eventueel het chippen. Daarbij eten ze de oren van je hoofd. Een pup mag pas vanaf 8 weken, maar liever bij 9 weken weg van de moeder. Pups worden alleen in het voorjaar geboren, gemiddeld vanaf april tot augustus. 

Een volwassen fret is voor een beginner vaak de beste keuze. Het beste kun je deze fretten van een betrouwbaar adres, zoals een goede frettenopvang, halen. Een volwassen fret is vaak nog vrij jong, vaak komen juist de 'afgedankte pups' in de opvang. Veel fretten zijn 1 a 2 jaar. Deze dieren zijn meestal gecastreerd en opgevoed. Zij hebben een stabieler karakter dan pups. Ze hechten zich nog heel goed aan de eigenaar en kunnen zich vaak prima aanpassen aan hun nieuwe thuis.


opvang

Een fret uit een opvang

Wat voor fretten zitten er in de opvang? 
Veel fretten die in de opvang terecht komen, zijn aangeschaft door mensen die niet goed wisten waar ze aan begonnen. Soms zijn de fretten zelfs gewoon op straat gezet. Andere mensen waren allergisch of 'hadden geen tijd meer voor de fret´.

Er zitten allerlei fretten in de opvang. Van pup tot bejaarde fret, man en vrouw, lief en enigszins opstandig. Maar over het algemeen zitten er veel jonge, lieve fretten in de opvang te wachten op een nieuw huis. Allemaal hunkeren ze naar hun eigen coole frettenbaasje. In de zomer zitten de meeste frettenopvangen overvol. Het pupseizoen is dan begonnen en tegen zulke schattige concurrentie kunnen volwassen fretten niet altijd op. Ook zijn de vakanties begonnen en in die periode zijn er opvallend veel zwerfdieren op straat, ook fretten. Maar eigenlijk zijn er het hele jaar door fretten in de opvangen te vinden, ook pups.

Waarom een fret uit de opvang halen?

 • In een goede opvang krijg je de juiste voorlichting over de fretten en wordt er gekeken welke fret bij jou(w situatie) past. Is een fret niks voor jou? Dan zullen ze je dat eerlijk vertellen.
 • Opvangfretten zijn over het algemeen opgevoed en zindelijk. En als ze dat niet zijn, wordt dat er eerlijk bijverteld.
 • Opvangfretten zijn ingeënt, gechipt en worden in principe alleen gezond geplaatst.
 • Fretten(pups) uit een goede opvang worden nooit te jong geplaatst (jonger dan 8 a 9 weken) en zijn opgevoed.
 • Mocht het echt niet gaan tussen jou en de fret(ten), dan kun je de fret terugbrengen (maak hier afspraken over).
 • Bij vragen kun je altijd weer contact opnemen met de opvang. 
 • Van een opvangfret is altijd bekend wat deze kost, vaak is dit rond de 60 tot 80 euro. Dan zijn de dieren meestal gevaccineerd, gechipt, gecastreerd en nagekeken door de dierenarts.
 • Tenslotte: er is weer een plekje vrij in de opvang voor een andere fret in nood!

Hier is een overzicht van (goede) frettenopvangen te vinden.


Een fret bij een particulier kopen

Op Marktplaats en andere advertentiesites worden veel fretten aangeboden. Ook pups vanaf een week of zes, soms zelfs jonger. Deze pups zijn nog véél te jong. Een 'fokker' via Marktplaats of een frettenpup uit de dierenwinkel opduikelen garandeert absoluut niet altijd dat je een goede, gezonde fret koopt. Hieronder een screenshot van een aantal advertenties op Marktplaats op een willekeurige dag in het puppyseizoen. Wat valt op:

 • Er zijn vrijwel altijd te jonge pups op Marktplaats te vinden (onder de 8-9 weken).
 • Er zijn vrijwel altijd puberpups van circa 10-14 weken te vinden die 'niet bevielen' en alweer aangeboden worden.
 • Er worden regelmatig aanbiedingen gedaan (2 voor de prijs van 1, etc.) een fret is geen handelswaar en goede fokkers doen dit niet
 • Elk jaar worden er (onder andere op Marktplaats) pups aangeboden van een bepaalde fokker uit Apeldoorn. Deze fokker heeft een slechte reputatie onder de frettenhouders. Elk jaar zijn er weer verhalen van kopers met probleemfretten op het forum.

marktplaats

Als je een fret koopt bij een particulier, is het heel belangrijk om kritisch te zijn. Denk aan het volgende:

 • Koop alleen een pup als deze minimaal 8 weken oud is.
 • Als je een volwassen fret koopt, vraag dan altijd naar de medische geschiedenis:
  • Is de fret gevaccineerd? (zo ja, vraag altijd om het entingsboekje, anders heb je geen bewijs)
  • Is de fret gecastreerd, zo ja, vraag na bij welke dierenarts
  • Heeft de fret een medische geschiedenis, vraag na welke en bij welke dierenarts is het dier onder behandeling? 
 • Vraag altijd waarom de fret wordt weggedaan en probeer zoveel mogelijk te weten te komen over zijn voorgeschiedenis
 • Hoe ziet de fret eruit, oogt hij gezond en nieuwsgierig? Is de vacht mooi en staan zijn ogen helder?
 • Hoe ziet de omgeving eruit, is de kooi schoon, is de bak schoon, welk voer krijgt de fret etc.?
 • Wat vraagt iemand voor een fret? Een particuliere fret mag best 50 euro kosten, mits de fret gevaccineerd en gezond is.
 • Neem de fret niet mee als je twijfelt. Het is niet leuk om een ziek dier of een bijtende fret in huis te halen.

kl blaze2


Een fret bij een fokker kopen

Er zijn vele zogeheten 'fretteries' in Nederland. Toch is het belangrijk om ook hierbij kritisch te zijn. Iedereen kan zichzelf fokker of fretterij noemen, daar heb je geen kennis van fretten voor nodig. Maar dat betekent niet dat de fokker in kwestie ook daadwerkelijk kennis heeft van fretten! Vraag daarom altijd naar de kennis en ervaring van de fokker en ga af op je gevoel: vertrouw je de fokker? Ga niet af op je geliefde gevoelens voor een pup. Elke pup is leuk. Als jij een goede start wilt maken met een fret, dan is een gezonde, goed opgevoede pup het leukste! Een fret van een fokker kan tussen de 45 en 300 euro kosten, afhankelijk van de kleur, aftekening, vaccinatie etc. 

Hier vind je een dagboek van een frettennestje.


Een fret uit een dierenwinkel kopen

Een fret kun je beter niet in een dierenwinkel kopen. Er zijn maar weinig dierenwinkels die daadwerkelijk verstand hebben van fretten. Vrijwel nooit zijn de pups gevaccineerd en meestal ook niet opgevoed of zindelijk. Daarbij is er weinig bekend van de voorgeschiedenis en zitten er veel (te) jonge pups in de dierenwinkel. Soms worden pups zelfs geïmporteerd uit het buitenland; enkele jaren geleden werden er fretten met het dodelijke ADV-virus door dierenwinkels naar Nederland gehaald. Onnodig te zeggen dat dit veel leed veroorzaakt heeft bij de fretten en eigenaren. Een fret is een dierenwinkel is daarbij ook vaak een stuk duurder dan via een particulier. 

Met andere woorden: koop geen fret uit een dierenwinkel! Deze dieren zijn vaak niet opgevoed en ook nog eens duurder dan een pup via een opvang, particulier of fokker.

Op het Frettenforum

Wat kostte jouw fret?

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken