Aangezien ik mijn fretten al jaren buiten hou, heb ik (helaas) ook wat ervaring opgedaan met teken. De eerste keer dat ik een teek aantrof, was ik volledig in paniek en heb de dierenarts gebeld. Inmiddels - vele jaren en teken later - heb ik er stiekem bijna plezier in om die vreselijke beestjes uit mijn fret te halen en op gruwelijke wijze te verdrinken (zeg nou zelf, wat hebben zij op mijn fret te zoeken?). 

Krijgen fretten altijd teken als ze buiten zijn?
Nee. Mijn ervaring is dat je 'tekengebieden' hebt. Zo hield ik mijn fretten ooit eens in een tuin waar teken liepen. Toen moest ik mijn fretten elke dag controleren. In deze tuin *wijst naar buiten* komen zowel de kat als de fret nooit thuis met teken. Wel heeft mijn fret een keer (baby)teken opgelopen toen hij in het hooi gespeeld had. Het is dus verstandig om je omgeving te leren kennen als je buiten komt met je fret. Let ook op de hond of kat (en jezelf natuurlijk).

Overigens bereiken teken verschillende stadia. De 'babyteekjes' hebben een voorkeur voor kleine dieren en de volwassen teken voor grotere dieren of mensen. Teken kunnen maanden zonder gastheer overleven en zijn het actiefste in de warmere maanden. Babyteekjes komen vaak niet alleen, dus als een fret (kleine) teken heeft, zijn dit er vaak meerdere. Mensen worden meestal met rust gelaten door deze hele kleine teken.

Teken zijn zo klein! Waar moet ik zoeken?
Als ik mijn fretten controleer, begin ik altijd op de kop en achter de oren. Op de foto hieronder is een 'middelgrote' teek te zien. Vaak zitten teken achter of op de oren (tussen die randjes zelfs), tussen de ogen en de oren, onder de ogen of bij de snorharen. Vergeet ook niet de kin van je fret te controleren. Als een fret door een tekennest gelopen heeft, dan zitten ze echt overal. Ik heb zelfs een keer teken in de bek van een fret zien zitten. Maar ook een fret die mank liep, omdat er een teek onder zijn voetzooltje zat van zijn achterpoot.

Afbeelding

Welk gereedschap gebruik ik? 
Vaak wordt gesproken van 'een tekentang', maar mijn ervaring is dat niet elke tekentang even handig is. Dit was mijn eerste tekentang, maar het nadeel hiervan is dat je de tang moet draaien, om de teek er goed uit te krijgen. Met een teek kan dat prima gaan, maar bij een fret met meer dan 100 teken werkt dat echt niet, zeker niet bij kleine teken.

Afbeelding

De meeste geweldige uitvinding vind ik dan ook deze tekenhaakjes. Te koop bij elke dierenwinkel voor ongeveer 5 euro. Het is een groot haakje voor grote teken en een klein haakje voor kleine teken. En je schuift de teken zo van je fret af. 
Afbeelding

Je kan de teken het beste direct doden door bijvoorbeeld een bakje met nagellakremover klaar te maken. Teken doen er echt uren over om te verdrinken, dus gewoon water helpt niet (echt niet, ik heb het geprobeerd..).

Afbeelding

Wat als mijn fret door een tekennest gelopen heeft?

Je kan je fret preventief behandelen met Frontline Combo tegen teken, maar liever behandel ik mijn fret(ten) alleen als er daadwerkelijk teken zijn. Vroeger had je de spray, tegenwoordig kun je ook pipetjes kopen die je in de nek kunt leegspuiten. Hou er rekening mee dat Frontline niet direct werkt, maar pas na circa 24 uur. Als je maar een stuk of tien teekjes hebt, kun je die er beter handmatig uithalen en daarna eventueel behandelen (als je bijvoorbeeld weer naar buiten gaat).

Op de foto hieronder een fret die ontsnapt was en door een tekennest gewandeld had. Ik heb er circa 100 teken (groot en klein) handmatig afgehaald, maar zo'n dier is vaak ook gestrest. Dan is het verstandig eerste de grote teken en de vervelende teken (bijvoorbeeld bij de kop en oren) weg te halen, te behandelen met een pipet Frontline en de volgende dag weer verder te gaan onder het genot van wat waltham. De rode plekken in de nek zijn plaatsen waar de teken gezeten hebben.

Afbeelding

En de laatste foto tenslotte om aan te geven dat een teekje eigenlijk niet zo'n probleem is. Het kan altijd erger ;-)
Afbeelding

P.s. 1 Deze frettenpup is in de opvang terecht gekomen en later een hele grote, dikke, gelukkige fret geworden.

P.s. 2 Controleer ook altijd jezelf, nadat je je fret behandeld hebt. Eenmaal vastgezogen zullen teken niet snel loslaten en jou 'aanvallen', maar je kan het maar beter voor zijn.

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken