klierenAan elke frettenhouder is ongetwijfeld al meerdere keren gevraagd "Fretten, stinken die niet enorm?". Een vooroordeel waar de fret het maar mee moet doen, al is het gedeeltelijk terecht. Fretten dragen een typische frettenlucht met zich mee, ongeacht hoe goed je je fret ook verzorgt. Voordat je een fret aanschaft, is het belangrijk om het volgende te weten over de frettengeur.

Fretten communiceren onder andere via de geur met elkaar. Ze hebben dan ook overal op hun lichaam geurklieren waarmee ze hun territorium afbakenen en waardoor andere fretten ruiken van wie het territorium is. Dit is aanwezig bij elke fret in meer of mindere mate. Wel ruiken vrouwelijke fretten over het algemeen minder sterk dan de mannelijke dieren. Ook zijn zij minder druk bezig met geurtjes afgeven aan de omgeving. Hierover lees je hier meer.

Castratie lost veel op

Ongecastreerde rammen (mannelijke fretten) ruiken ongetwijfeld het sterkste van allemaal. Als je een mannelijke pup koopt, zal deze steeds meer gaan ruiken in de loop van het jaar. In november/december/januari is de fret in de bronst en dan kun je de typische frettengeur niet missen. De fret zal ook geler verkleuren vanwege het huidvet dat hij aanmaakt. Als je niet met je fret fokt, kun je het dier het beste lasten castreren. Ook vrouwtjes gaan sterker ruiken als ze niet gecastreerd worden, al zal het bij hun in mindere mate zijn en vaak begint het in het voorjaar. 

Castratie scheelt ongeveer 80% van de geur bij een bronstige man. Hou er wel rekening mee dat na de castratie (of het hormoonimplantaat) de fret niet direct 'lekker ruikt'. Het duurt circa 6 weken voor alle hormonen uit het lichaam zijn. Wel wordt de typische geur elke dag een beetje minder, omdat er geen nieuwe hormonen meer aangemaakt worden die de geur veroorzaken. Je kan ervoor kiezen om je fret een paar dagen voor de castratie eenmalig te wassen, zodat het overtollige huidvet vast weg is. Je kan dit ook na de castratie doen, als de wond goed dicht is.

Op het forum

Wanneer gaan ze nou eens stinken??

Het verwijderen van de anaalklieren is in Nederland verboden

In Amerika is het (helaas) nog gebruikelijk dat de anaalklieren van de fret verwijderd worden (en het dier gecastreerd), nog voor de fret met acht weken in de dierenwinkel beland. Dit wordt gedaan op circa 4 weken. Hiermee wordt een belangrijk communicatiemiddel voor de fretten verwijderd. In Nederland is het gelukkig verboden om de anaalklieren zonder medische indicatie te verwijderen. Hier lees je meer over het nut van de anaalklieren

Het verwijderen van de anaalklieren is overigens geen oplossing om je fret minder sterk te laten ruiken. Fretten hebben geurklieren over het hele lichaam. De anaalklieren ruik je als mens alleen als een fret enorm schrikt. En bij sommige fretten als ze het vreselijk naar hun zin hebben en helemaal ontspannen. Eigenlijk is het een soort 'frettenwind', want de geur vervliegt ook weer. 

Op het forum

Stinken, denk anaalklieren?

Erg sterke lucht, anaalklieren?

Het veelvuldig wassen van de fret werkt averechts

Sommige mensen doen hun fret in bad, maar de meeste mensen doen dit niet. Reden hiervoor is dat de fret, zodra hij gewassen is, meer huidvet gaat produceren. Een fret wil namelijk geur afgeven aan de omgeving, dus de geurklieren zullen na het bad weer direct huidvet produceren. Ook is het voor de fret belangrijk om een iets vettige vacht te hebben, zodat de vacht optimaal beschermt tegen regen en kou. Daarom moet je een buitenfret in de winter helemaal niet wassen. Je kan je fret best een keer wassen als hij echt heel vuil is, maar beter is om het niet te vaak te doen. Fretten vinden het vaak ook helemaal niet leuk, zeker niet om ingezeept te worden!

Op het forum

Fret wassen?

wassen

Een fret kan zichzelf prima schoonhouden

Geef goede voeding en hou de omgeving schoon

Kun je dan als eigenaar helemaal niks doen tegen de geur? Jawel. De fret geeft namelijk ook geurtjes af aan zijn omgeving. Als je als eigenaar de bak goed schoonhoudt, de dekentjes regelmatig verschoont en de kooi zo nu en dan uitsopt, kan dan ook al behoorlijk schelen in de geur. Ook goede voeding is heel belangrijk om de geur te minimaliseren. Slechte voeding geeft meer ontlasting en soms wordt er ook meer huidvet aangemaakt. Ruim natuurlijk ook voedselresten op, zeker als je prooi voert.

Wel blijft het een feit dat de fret een bepaalde lichaamsgeur met zich meedraagt. Zorg er daarom ook voor dat je een fret geroken hebt, voordat je een fret in huis neemt. Je zal niet de eerste zijn die de geur niet kan verdragen, met als gevolg dat de fret niet veel later 'het veld moet ruimen'. Dit geldt ook voor huisgenoten, ook zij mogen de frettengeur niet als vreselijk storend ervaren! 

Op het forum

Geur van onze fretjes van 9 weken oud

Frettenlucht zo goed mogelijk "verbergen"

Tenslotte. Zorg voor een stabiele omgeving

Een fret geeft geuren af aan de omgeving, om zo zijn territorium te markeren. Dit wordt gedaan door zowel de moertjes als de rammen, al doen de rammen het frequenter. Als een fret in een onrustige omgeving woont met meerdere fretten, kan het zijn dat deze dieren extra gaan markeren. Zij willen tegen andere fretten (blijven) zeggen "Hey, dit is van mij!". Een fret die alleen leeft, zal dan ook minder behoefte hebben om constant alles te markeren dan een fret die het territorium (gevraagd of ongevraagd) moet delen met andere fretten. 

Tenslotte is mijn ervaring dat als een fret in een nieuwe omgeving wordt gezet (bijvoorbeeld op een andere kamer, nieuw hok of in een draagmand in de auto) dat ze op dat moment ook wat sterker ruiken. Waarschijnlijk gaan dan de geurklieren automatisch (wellicht onder invloed van nieuwe-omgeving-stress) harder werken en daardoor zal de fret een iets sterkere lijflucht krijgen. Dit is wellicht handig voor het markeren van het potentiële nieuwe territorium. Deze sterkere lijflucht valt vooral de eerste dag op. 

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken