Het geven van snoepjes en traktaties aanfretten is iets wat we graag doen. Wij willen onze fret verwennen met 'wat lekkers'. Voor de fret is dit een extraatje, maar zeker niet noodzakelijk. Soms is het zelfs ongezond, want veel frettensnoepjes die verkocht worden in dierenwinkels zijn niet gezond voor onze fret! Ze bevatten vaak teveel kleur-, geur-, en/of smaakstoffen en/of een hoog percentage plantaardig materiaal. 

Een fret extra voeding geven naast zijn normale dieet, wordt over het algemeen om de volgende redenen gedaan:

 1. Om de fret te verwennen (snoepjes)
 2. Om gezondheidsredenen (vitamines)

WAT ZIJN GEZONDE FRETTENSNOEPJES?

Goede frettensnacks zijn gebaseerd op vlees. De fret is immers een carnivoor (vleeseter). Voorbeelden hiervan zijn:

 • Gedroogde vleessnacks, bijvoorbeeld kippenvlees. Er zijn er daar tegenwoordig al veel van op de markt. Deze snacks kunnen onder andere bij verkooppunten van rauw vlees en prooi gekocht worden of in de betere dierenwinkel. Klik hier voor een aantal snacks. Ook Ziwipeak of Cosma Snackies vallen in de smaak. Dit zijn allemaal snacks voor de kat. Let er wel op dat de snacks niet in de bek van de fret vast kunnen blijven zitten (blijf er dus bij als je het de eerste keren geeft). Met name de snacks gebaseerd op kip zijn geschikt voor de fret.
 • Een stukje (rauw) vlees vindt de fret vaak erg lekker. Dit kan een stukje kipfilet zijn of een kippennek. Maar ook een prooidier, zoals muis of eendagskuiken (laatste met mate voeren).
 • Een gekookt eitje of het eigeel rauw van het ei. Ei met mate geven.
 • Een brokje van het reguliere frettenvoer. Veel fretten laten zich 'foppen' als je een brokje geeft van het eigen voer of een ander merk voer. Omdat jij het speciaal aan ze geeft, vinden ze het speciaal en zullen het brokje zien als traktatie.

WAT ZIJN GEEN GEZONDE FRETTENSNOEPJES?

 • Fruit of groente. Dit kan zelfs een (dodelijke) verstopping veroorzaken. 
 • Snoepjes die een hoog percentage plantaardig materiaal bevatten (zo ook de 'fruitsnoepjes')
 • Chocolade (met name pure chocola kan dodelijk zijn vanwege de theobromine!)
 • Rozijnen en krenten (echt niet doen, zit teveel suiker in!)
 • Noten, zoals pinda's. Fretten kunnen dit niet verteren.

IMG 2696 Small

Fretten vinden het vaak ook leuk om hun voer 'op te sporen'. Doe eens wat lekkers in een bakje en laat ze zelf ontdekken hoe ze erbij komen.

VITAMINES VOOR FRETTEN

In de handel zijn ook diverse vitamines te verkrijgen, zoals Ferretvite (pasta)en Ferretone ('vloeibaar'). Ook hierbij geldt dat het niet nodig is om deze aan de fretten te voeren als deze een volwaardig dieet krijgen. Als je toch graag een van beide wil geven, gaat de voorkeur uit naar de Ferretone. Hierin zitten veel minder suikers. Als je Ferretvite in huis hebt, hoef je dit niet meteen weg te gooien. Geef het echter wel met mate, dus gebruik het bijvoorbeeld alleen om de nagels te knippen. Je kan er ook voor kiezen om visolie te geven. Fretten vinden dat ook vaak erg lekker. 

ferretone
ferretvite
Ferretone
Ferretvite

Op het forum

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken