demmitreinVrijwel iedereen moet wel een keer op reis met zijn fret. Voor een bezoekje aan de dierenarts, voor een logeerpartijtje of misschien gewoon omdat je een weekjendje weg wilt. Maar als je een fret hebt en moet reizen, welke reisbehuizing gebruik je dan? En waar moet je op letten?

De veiligheid
De veiligheid van jou en je fret(ten) is natuurlijk het belangrijkste criterium om een geschikt vervoermiddel uit te zoeken. Je wilt uiteraard samen met de fret veilig aankomen op de plek van bestemming. Zonder dat je je onderweg druk moet maken of je fret niet ergens kan ontsnappen, enorm in de stress schiet of zichzelf kan verwonden. Liever iets te veilig dan niet veilig genoeg! Los in de trein (zie foto) is uiteraard niet handig. Deze fret werd vervoerd in een reismand en mocht even kijken :-)

De reisfrequentie- en duur
De reisduur is belangrijk voor de keuze. Als je eens in het jaar een kwartiertje onderweg bent naar de dierenarts, dan volstaat een kleine carrier. Als je regelmatig op en neer reist naar de dierenarts, je ouders (studenten) of gewoon veel onderweg bent met je fret, dan is het voor de fret ook fijn als je investeert in een goed reismiddel. Ook als je langere tijd onderweg bent, is het voor jou en de fret prettig als er een slaapplek, poepbak, voer en water in het reishok gezet kan worden. 

Auto of openbaar vervoer?
De reisomstandigheden tellen natuurlijk ook mee. Als je met het openbaar vervoer reist, dan is het vaak niet handig om een heel groot hok mee te nemen. Dan kun je beter een rugtas meenemen met daarin een waterflesje, voerbakje en natuurlijk een grote wc-rol voor 'ongelukjes'. In de trein en bus word je eigenlijk geacht om je tas of reiskooi op schoot te kunnen nemen. Ook als het druk is, is dat voor andere reizigers prettiger dan dat zij moeten staan.

In de auto is het makkelijker om een grotere kooi mee te nemen. Er zijn ook mensen die een kleine, ingerichte konijnenkooi achterin zetten voor 'onderweg'. Als ze bij de dierenarts zijn, dan nemen ze de fret mee in een kleine reiskooi of kattenmand. Zo heeft de fret onderweg genoeg ruimte en is het ook praktisch met vervoer. Hou er wel rekening mee dat een reiskooi echt fretproof moet zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat een fret in de auto ontsnapt en onder een gaspedaal dreigt te belanden!

De mogelijkheden
Niet iedereen is in staan bij de dierenarts aan te komen met een groot hok en het is ook lang niet altijd nodig. Sommige fretten, zeker zieke dieren, voelen zich prettiger in een beschutte, veilige omgeving. Treinreizigers moeten zich beperken tot kleinere carriers, omdat het anders niet te doen is met het reizen. Sommige mensen hebben fysieke problemen waardoor ze geen grote hokken mee kunnen nemen. En natuurlijk speelt ook het budget mee: de harde carrier is het veiligste vervoermiddel voor een laag budget.

Kortom: bedenk voor je een vervoersmiddel aanschaft wat het veiligste is, wat de reisduur is, voor hoeveel fretten is het en wat zijn de omstandigheden en mogelijkheden? Als je dat op een rijtje hebt staan, kunt je uitzoeken welke reismiddelen het beste bij de situatie past en je het meeste aanspreekt.

Soorten reismiddelen

353485_tb_feria_gr4_01_08_2013_dsc2105_2.jpg (300×300)Harde carrier (bench)
Een harde carrier is het meest gebruikte vervoersmiddel. Deze zijn te verkrijgen in alle soorten, maten en kleuren. Het grote voordeel van de harde carrier is de veiligheid. De fretten zitten veilig in de carrier, ook als je ermee ergens tegenaan stoot. Met name in het openbaar vervoer is dat belangrijk. Maar ook in de dierenartskamer is het veilig. Want stel nu dat er daar een hond rondloopt die in zijn zenuwen naar de fret(tenkooi) hapt? Ook is een carrier vrij dicht. Het is hierdoor voor de fret een veilig holletje, zeker als er voldoende dekentjes in liggen. Het nadeel van een harde carrier is wel dat deze wat zwaarder is en niet echt flexibel. Hier vind je allerlei verschillende modellen.

Draagtas
De draagtas is een stuk flexibeler dan de carrier. Ook is het lichter in gewicht en als je geen fret bij je hebt, makkelijker om in te klappen. Bij de aanschaf van een draagtas is het belangrijk dat deze niet alleen stevig is, maar ook makkelijk om schoon te maken. De draagtas moet ook veilig zijn voor de fret. Sommige tassen hebben een raampje van fijn gaas waar fretten nog weleens met hun nageltjes in kunnen blijven hangen. Veel fretten worden er ook wat onrustiger in en gaan graven aan de 'raampjes' of proberen te ontsnappen. Hier vind je allerlei verschillende modellen.

Sporty Pet Stroller Buggy voor kleine honden en kattenBuggy
De buggy kan erg handig zijn voor het reizen van lange afstanden. Of het buiten wandelen met de fret. De buggy is stevig, maar wel groot. Tevens hangt hier natuurlijk een prijskaartje aan. Hier vind je allerlei verschillende modellen.

Los of aan een tuigje
Een fret los, of aan een tuigje, meenemen is een optie. Bedenk wel dat op het moment dat er lange afstanden gereisd worden, het voor de fret heel onrustig om geen veilige plek te hebben. Als een fret aan een tuigje meegenomen wordt, is het heel belangrijk dat het dier dit gewend is en hier ook mee om kan gaan. Het is veel veiliger om de fret ergens in te doen als je hem meeneemt.

Kleine kooi
Het meenemen van een kleine kooi is een optie voor automobilisten. De kleine (konijnen)kooi kan op de achterbank gezet worden en daarin van alle gemakken voorzien. Zorg wel dat er er voldoende dekentjes etc. inliggen. Dan voelt de fret zich ook veiliger.

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken