Pups van Akyra

Op 3 mei 2003 is Akyra bevallen van acht pups. Hieronder is het blog te vinden wat ik bijgehouden heb toen ik de pups in huis had.

Hoe het begon... 

woensdag, 02 april 2003 23:48

Als echte internetjunk ken ik alle 'belangrijke' sites en bezoek ik die ook regelmatig. Soms is het belangrijk up-to-date te zijn, ook bij ogenschijnlijk onbelangrijke dingen. Een voorbeeld hiervan is de 'tweedehandssite'www.marktplaats.nl. Het is altijd handig om bij te houden wie wat waar verkoopt :). Of eigenlijk meer kijken wat er verkocht wordt, gewoon zonder de intentie iets te kopen dan..

Op 2 april viel mijn oog op een advertentie op marktplaats. Een man bood vijf gedekte vrouwtjesfretten aan. Mijn eerste reactie was toch enigszins negatief. Wie laat er nu eerst zijn fretten dekken alvorens ze te verkopen? Zucht.

Image

Toch bleef de advertentie in mijn hoofd zitten. Het negatieve kreeg al snel een glanzend laagje en in mijn hoofd liepen ineens baby-fretjes rond! Die kans had ik nog nooit eerder gehad. Al mijn fretten zijn gecastreerd en aan fokken had ik nog nooit gedacht. Immers, er zijn al genoeg fretten die een goed thuis zoeken.

Maar dit, dit was anders. Dit fretje was al gedekt. Dan mocht het wel. Ergens in mijn achterhoofd wist ik wel dat dat gewoon een smoes was, maar toch, die gedachte is weggedrukt door de pupyfretjes die al in mijn hoofd rondliepen. Een keer leek me gewoon zo vreselijk leuk. En toen kwam de vraag, waarom niet? Het antwoord kwam niet binnen de tijd en ik heb de betreffende eigenaar een mailtje gestuurd..


Nog eventjes.. 

vrijdag, 02 mei 2003 01:37

Maar net niet helemaal. En net nu ik een weekend weg ga, is Akyra uitgerekend... maar misschien dat ze toch nog even wacht?

Image

Image

De pups! 

zaterdag, 03 mei 2003 01:38

Niet dus! Zaterdagmiddag besluit Akyra dat het tijd is. de pups willen eruit en Akyra is haar zware buikje zat. Als Anke om iets voor 14h binnenkomt, is de bevalling net ingezet. Het eerste pupje is net geboren en het tweede pupje is hard onderweg. Akyra vond het fijn dat Anke erbij was en zij heeft zich ook erg goed ingezet als kraamhulp :) *is haar dankbaar*. 

Rond 16h zijn alle pupjes welkom geheten in de grote wereld. Akyra is moe, maar ook voldaan en trots op haar acht kinderen. Ze zijn allemaal compleet met vier pootjes, een staartje en kleine witte haartjes. De oogjes zijn nog dicht.

Ik heb nog geen foto's van de pups. Wie toch al graag een idee wil krijgen van baby-fretjes, kijk eens hier. Deze pups zijn nu een maand oud, maar de foto's gewoon erg mooi!


Een eerste ontmoeting 

zondag, 04 mei 2003 01:48

De volgende dag zag ik de puppies pas voor het eerst. Akyra was ineens een stuk slanker en feller! Ze woog nu 732 gram en is een erg beschermend moedertje. Ze begroette me door een stempel in mijn tanden te zetten met haar tanden. Ook op de andere fretten is ze erg fel. De fretten die een blik in het hok hebben durven werpen, hebben dat moeten bekopen met pijnlijke pootjes.

In de kamer klinkt gepiep. De frettenpups roepen om hun moeder die druk bezig is eventuele vijanden te verjagen. In de ogen van Akyra is alles wat beweegt nu de vijand en ik besluit niet meer zonder schoenen of sloffen rond te lopen als Akyra los is. De pups leven allemaal nog. Ik heb ze niet durven wegen, omdat ik niet weet hoe Akyra hierop zal reageren.. maar ze zien er goed uit!

Nog maar een paar dagen oud 

dinsdag, 06 mei 2003 17:23

En ik heb al om de pups moeten lachen. Zachtjes heb ik voor de kooi gestaan, terwijl Akyra de pups aan het wassen was. Plots zag ik dat een van de pupjes op haar hoofd geklommen was! Een hulpeloos blind, maar toch compleet wormpje klom daar triomfantelijk rond. Maar hoogmoed komt voor de val en bij zijn volgende beweging viel hij naar beneden. Plof! Daar bleef het pupje liggen. Zijn pootjes en staartje staken in de lucht!

Vanmorgen heb ik een paar pups snel gewogen terwijl Akyra los liep. De kleinste kwam niet verder dan acht gram. Het is aan de lichte kant, maar Akyra doet goed haar best! De verleiding is ook erg groot om ze even op te pakken, maar dat risico wil ik toch niet nemen. Daarvoor is Akyra me iets te moederlijk.


De eerste foto's! 

dinsdag, 06 mei 2003 23:56

Een paar uur geleden zagen de pups er zo uit:

Met mama:

Image

Image

Image

Met dank aan de digi-camera van Mark)


Nog even kijken.. 

donderdag, 08 mei 2003 16:55

Gisteravond voor ik naar bed ging, heb ik nog even naar de pups gekeken. Akyra was aan het eten en ik heb gewoon even van de acht bolletjes staan genieten. Het viel me op dat er twee dikke tussen zaten en sommige wat kleiner zijn. Maar ze waren allemaal actief.

Een van de dikke pups, volgens mij was het de grootste, was weggerold van de rest. Hij lag maar liefst een halve cm van de anderen vandaan! En piepen dat hij deed.. alsof er minstens een halve meter tussen hem en broers en zussen lag. Ik zag zijn kleine bekkie open en dicht gaan. Akyra die bleef nog lekker dooreten, dus heb ik het pupje maar een duwtje gegeven. Hij rolde weer tegen de rest aan en was meteen weer rustig.

Grappig is ook dat de pups weinig last lijken te ondervinden van de zwaartekracht. Ze kunnen op hun rug liggen met de pootjes in de lucht, of op hun koppetje staan (ook met de pootjes in de lucht) en ze vallen niet om..

Image


Op de weegschaal 

vrijdag, 09 mei 2003 20:57

Vandaag voor het eerst de pups op de weegschaal gelegd en ze voorzichtig geprobeerd te sexen.

Ik kwam op het volgende uit: 
1. man 26 gram
2. man 24 gram
3. man 22 gram
4. man 20 gram
5. man 16 gram
6. vrouw 22 gram
7. vrouw 18 gram
8. vrouw 16 gram

Dat maakt dus vijf heren en drie dames, maar alles kan niet veranderen. Ik heb nog niet eerder baby-fretjes gesext :)

Image

 

Good Old Mom 

maandag, 12 mei 2003 10:29

Vandaag even de kooi van Akyra verschoond. Dus de bak met pups eruit [ze hadden niets in de gaten], de poepbak eruit en dan nog Akyra eruit. Ze dribbelde hard heen en weer en keek met een blik van 'als jij een vinger naar me uitsteekt, dan zal ik ervoor zorgen dat je die vinger niet meer kunt uitsteken'. Aiks, probleem dus. Dus maar mijn kikkersloffen aangetrokken en Akyra met een t-shirt gevangen en op de grond gezet. De andere fretten waren uit voorzorg al op het balkon geplaatst. 
Dat van die kikkersloffen was geen slecht idee, want tijdens het schoonmaken ging ze achter alles aan wat bewoog. Dus ook mijn 'kikkers' werden niet gespaard. Een keer lukte het haar in mijn broekspijp te schieten, juist toen ik het bakje met vloeibaar voer in het hok neerzette..

Nadat ik het hok nog een keer geboend had *grr*, de pups in hun teiltje weer in het hok gezet. Stiekem nog even naar ze gegluurd natuurlijk. Toen Akyra weer gevangen en erbij gezet. Snel controleerde ze de pups op aanwezigheid en begon toen lekker te eten..

Ze is een goede mam..

Image

 


Weer even op de weegschaal 

dinsdag, 13 mei 2003 20:59

Vandaag heb ik de pups weer even op de weegschaal gelegd. Hiervoor had ik de pups in hun teiltje op mijn bed gelegd. Akyra was hier niet zo heel blij mee, want ze probeerde haar pups uit de teil te 'ontvoeren' en onder mijn dekens te verstoppen. Nu vind ik fretten in mijn bed niet heel erg. Ik wil alleen niet het risico lopen 's morgens platte pupkleedjes aan te treffen. Dus Akyra maar even op de grond gezet. Terwijl zij de andere fretten door de tralies heen aanviel, snel de pups op de weegschaal gelegd.

Ik heb ook meteen 'onder de staartjes' gekeken en kwam nu uit op vier heren en vier dames. Dan zit er dus een fret met identiteitscrisis al tussen!
1. man 44 gram
2. man 44 gram
3. man 42 gram
4. man 38 gram
5. vrouw 38 gram
6. vrouw 34 gram
7. vrouw 32 gram
8. vrouw 32 gram

Ze zijn in vier dagen dus al verdubbeld in gewicht. Dat is ook goed te zien. Ze zijn alweer een heel stuk dikker inmiddels.

Het was overigens wel heel grappig om een een hand acht fretten te hebben. Ze begonnen alleen wel wat te piepen en Akyra was meteen geactiveerd. Snel de pups maar weer in het hok gelegd en aan mam terug gegeven.

Image

 


 

Allemaal anders 

woensdag, 14 mei 2003 19:42

Vandaag de pups nog een keer goed bekeken. Moeder eventjes aan de kant gezet en de pups nog eens omgedraaid. Ik zag dat sommige pups al donkere neusrandjes hadden. Echt een schattig gezicht. Ze beginnen dus nu allemaal wel een beetje anders te worden. 
Ik heb ze allemaal nog ens bekeken en ik kwam nu (weer) uit op drie dames en vijf heren.

Zullen we het daar maar eventjes op houden?:) 


Ze worden donkerder! 

donderdag, 15 mei 2003 18:57

De haartjes van de pups zijn niet langer wit meer. Ze beginnen nu een grijze vacht te krijgen. Wel allemaal tegelijk, dus ik kan niet zo goed zien wat het verschil tussen de pupkinderen is. Ze zijn nu heerlijk aan het piepen bij moeder en ik vermoed dat ze nu te drinken krijgen..

Image

 

Ik ben er uit! 

maandag, 19 mei 2003 10:06

Het zijn toch vier dames en vier heren. Ik heb ze nu allemaal grondig bekeken. Ik heb ook gezocht naar kleine verschillen tussen de pups. Ze lijken alleen nog zo op elkaar. Toch heb ik wat kleine verschilletjes weten te ontdekken.

Hier zijn ze weer! Van zware man tot lichte dame:
1. man, 76 gram: heeft boven een gekleurd neusrandje
2. man, 76 gram: heeft een beetje gekleurde neusrandjes 
3. man, 74 gram: heeft lichte neusrandjes
4. man, 68 gram: heeft een lichte neus en voetjes?
5. vrouw, 66 gram: beetje donkere neusrandjes, geen witvoetje
6. vrouw, 60 gram: lichtgekleurde neus, witte voetjes?
7. vrouw, 60 gram: beetje gekleurde neusrand boven
8. vrouw, 58 gram: donkere neusrand

Dat maakt dus acht pups in de gewichtsklasse van 58 tot 76 gram met varieerend donkere tot lichte neusjes. Nog veel meer verschillen kan ik niet echt ontdekken. De kleur van de pootjes zal deze week zichtbaar worden en uitmaken of ik te maken heb met witvoetfretjes. Die kleur kon ik nu al een beetje onderscheiden.

Zodra ik de pups terug zet, gaat Akyra meteen controleren of alles er nog is. Ik doe mijn best ze slapende terug te zetten. Alleen zodra de 'pupteil' in het hok staat, springt Akyra er in en zijn alle pups wakker en aan het piepen.

Akyra heb ik vandaag ook gewogen. Ze blijft nog steeds fel en het is oppassen geblazen met mijn handen. Ik heb haar vandaag weer even op de weegschaal gezet, maar ze blijft schommelen rond de 730 gram. Ze blijft dus nog mooi op gewicht.

De volgende pupfotoronde gaat vandaag de deur uit. Dat betekent dat ze waarschijnlijk woensdag te bezichtigen zijn op mijn homepage :)

Image


De pupfoto's zijn er! 

donderdag, 22 mei 2003 18:09

Helaas ben ik vandaag nog een beetje druk om ze er al op te zetten.. maar hier alvast een voorproefje :)

Deze foto is gemaakt op 11 mei:
Image

En deze is dan 19 mei:
Image


Het worden al grote jongens he? Morgen komt (en nu echt) de rest!


De laatste ontwikkelingen 

vrijdag, 23 mei 2003 22:34

Vandaag de pups weer even in handen genomen. Akyra heb ik maar even op de grond gezet. Zij is meteen aan het inspecteren geslagen. Zouden er geen grote, boze fretten op de loer liggen? Alleen Marvell lag binnen, de rest had ik uit voorzorg op het balkon gezet al. Marvell werd ruw gewekt door een fret die boos aan de tralies van haar kooi rukte. Toen ze daar een boze Akyra ondersteboven zag hangen aan de tralies aan de andere kant, kon een gevecht niet uitblijven. Dus Marvell ook maar buiten gezet...

Intussen de pups bestudeerd en gewogen. Het blijkt dat het een ontzettend symmetrische groep is! Eerder had ik al ontdekt dat er vier dames en heren zijn. Akyra is verder gegaan. Nu blijkt ook dat er vier witvoetpupjes zijn en vier gewone wildkleurtjes zijn. De symmetrie wil bovendien dat het twee dames witvoet en twee heren witvoet zijn. Zo ook bij de wildkleurtjes.

Hier komen de gewichten weer. De mannen liggen nog ruim voor op de dames!
1. man, 108 gram, beetje gekleurd neusje, wildkleur
2. man, 106 gram, wildkleur witvoet
3. man, 104 gram, wildkleur met licht neusje
4. man, 100 gram, wildkleur witvoet, licht neusje 
5. vrouw, 92 gram, wildkleur, licht neusje
6. vrouw, 86 gram, wildkleur witvoetje, boven gekleurd neusrandje
7. vrouw, 84 gram, wildkleur witvoetje, witte buikvlek 
8. vrouw, 82 gram, wildkleur, donker vrouwtje

Vanavond heb ik Akyra nog dinner op bed gegeven. Ze was de pupjes aan het voeden toen ik haar bakje ferretshake bracht. Ze twijfelde, ze had wel honger, maar die pupjes... Ik heb toen het bakje voor haar neus gehouden, terwijl nog op haar rug lag met haar kop omgedraaid. Haar ruggetje heb ik ondersteund en zo heeft ze gegeten. Maf beestje :) 

Ze eet trouwens erg veel, ik wist niet dat er zoveel in een fret paste. Ik moet haar vaker voeren dan de andere fretten..

Image

Kleine puppeltjes worden groot.. 

maandag, 26 mei 2003 13:50

Nog twee en dan hebben ze allemaal de 100-gram-grens gepasseerd. Ik kan ze nu ook allemaal uit elkaar houden. Vanmorgen had ik het hok van Akyra helemaal schoongemaakt. Wat maakt dat beest het hok snel vies zeg! Ik moet haar vaker verschonen dan de andere zeven bij elkaar... maar ze drinkt dan ook nog steeds erg veel ferretshake.

Akyra begon trouwens meteen de andere fretten aan te vallen (door de kooi heen). Fosco, Marvell en Mantas stonden meteen strijdlustig klaar. Ik heb ze maar even buiten gezet voor er een zijn pootjes zou verliezen..Akyra heeft zicht toen maar op mij gericht. Ze huppelde steeds (hongerig) achter me aan. Ik ging per ongeluk op haar straartje staan en boos begon ze mijn schoenen an te vallen

Maar terug naar de pups.. ze zijn weer op de weegschaal geweest:
1. man, wildkleur, 126 gram (is ook echt een dik rustig mannetje)
2. man, wildkleur, 118 gram (dit mannetje heeft een witte keelvlek)
3. man, wildkleur witvoet, 124 gram (dit mannetje heeft grote, witte knievlekken)
4. man, wildkleur witvoet, 120 gram (en deze heeft kleine knievlekjes)
5. vrouw, wildkleur, 100 gram (het lichte vrouwtje)
6. vrouw, wildkleur, 90 gram (dit is het donkere vrouwtje)
7. vrouw, wildkleur witvoet, 100 gram (met een donkere buik)
8. vrouw, wildkleur witvoet, 98 gram (met een witte vlek op haar buik)

Dus vanaf nu kan ik alle pups uit elkaar houden.Het wordt nu langzaam aan tijd voor het bedenken van namen en het actiever zoeken naar thuisjes.

Van de pups blijven er een of twee hier. Zelf wil ik graag een mannetje houden, maar mijn alterego vindt een vrouwtje leuker. Dus het wordt even kijken of we tot een compromis kunnen komen en anders blijven er twee :). Anke zoekt uit de stapel mannetje een leuk vriendje uit voor Isis. En ik heb sinds zaterdag weer een goed, nieuw thuisje gevonden voor twee pups, een mannetje en een vrouwtje.

Image


De eerste glimseltjes! 

dinsdag, 27 mei 2003 22:30

Gisteravond heb ik voor het eerst glimseltjes gezien! Ik deed nog even een avondcontrole bij de pupjes. Een pupje, het grootste mannetje, pakte ik er even uit om weltrusten te wensen. Plots zag ik een heel klein zwart glimseltje. Zijn oogje. Ik heb het eerste puppie-oogje gezien! Trots heb ik het aan Akyra verteld. Zij wist het waarschijnlijk allang. Zij heeft vast gezucht bij de gedachte dat het gedaan is met de rust. Kleine puppies worden groot en willen de wereld verkennen!
Vanmorgen was het glimseltje al een klein oogje. Hij kan vanaf nu de wereld in kijken. Ik ben benieuwd hoe het het hier zal vinden.

Zojuist heb ik Akyra een beetje ferretvite gegeven. Dat is een vitaminepasta waar ze erg gek op is. Ik gaf die, terwijl ze de pups aan het zogen was. Een van de pups, het kleinste dametje, was rond aan het kruipen. Ik heb haar toen gepakt en voorzichtig heeft zij meegelikt met de ferretvite. Waarna ze zorgvuldig weer door moeder afgelikt werd, op zoek naar restjes die aan het pupmeisje plakten..

Image


De 100-grens gepasseerd! 

woensdag, 28 mei 2003 22:51

Vandaag heb ik weer even de pups op de weegschaal gelegd. De laatste dametjes zijn nu ook op de 100-gram grens. Volgens mij klopt er alleen iets niet helemaal met de weegschaal, want deze geeft alleen even-grammen aan...

Maar hier toch weer gewicht-update van de kleintjes. In volgorde van heer naar dame, van zwaar naar licht :)
1. man, wildkleur, 138 gram (het mannetje met het half-open oogje)
2. man, wildkleur, 136 gram (nog dichte oogjes)
3. man, wildkleur witvoet, 138 gram (met de grote knievlekjes)
4. man, wildkleur witvoet, 136 gram (met de kleine knievlekjes)
5. vrouw, wildkleur, 112 gram
6. vrouw, wildkleur, 100 gram (het donkere vrouwtje)
7. vrouw, wildkleur witvoet, 110 gram (met de witte buikvlek)
8. vrouw, wildkleur witvoet, 100 gram

Voor zeven pupjes is nu een goed thuisje gevonden. Twee pups mogen blijven (een dame en een heer), een mannetje heeft nu al de taak gekregen Isis gezelschap te houden, twee anderen (dame en heer) gaan samen een mede-warandenaar terroriseren en de twee anderen (ook dame en heer) zullen naar Dronten verhuizen om daar de boel onveilig te maken. Nog een thuisje gezocht dus voor een mooie dame.


What happened? 

donderdag, 29 mei 2003 00:21

Wat er zojuist gebeurd is, weet ik niet precies. Ik was een paar minuten mijn kamer uit, toen ik de pups erg hoorde piepen. Op zich niets erg, dat gebeurd vaker. Alleen toen ik -met mn tandenborstel in mijn mond - ging kijken, schrok ik wel even.

Ik had Akyra juist haar ferretshake gegeven. Een voerbak vol met vloeibaar voedsel. Twee pupjes lagen naast het voerbakje en het teiltje. Een pupje werd juist door Akyra uit het voerbakje getrokken en een lag er nog in. Gelukkig met zn kontje, anders was ie misschien wel verdronken. Snel heb ik het pupje uit het voerbakje gehaald en de andere pups terug gelegd in het nest. Akyra ging ze snel drooglikken en de andere pups gingen ze aflikken. Ze zijn nu in de leeftijd dat ze langzaam beginnen te eten. Akyra is daarna nog wel even onrustig geweest.

Ik heb inmiddels de bodem van de kooi voorzien van een handdoek en het voerbakje weggehaald. Ik had al eerder bedacht dat dit voerbakje gevaarlijk kon zijn. Maar de pups konden het teiltje toch nog niet uit... Nu heb ik het vloeibare voer in een kleiner bakje gedaan. Akyra moet op haar achterpoten om het eruit te halen, dus per ongeluk er in vallen kunnen ze niet.

De rust keert nu weer terug. Maar wat er gebeurd is, weet ik niet..

Image


Drie en een half oogje

zondag, 01 juni 2003 23:29

Er is nu drie-en-een-half oogje geopend. Het grootste wildkleur mannetje kan nu half zien, evenals het grootste witvoet mannetje. Het kleinste, donkere dametje (die inmiddels niet meer de kleinste is) gaat op kop met anderhalf open oogje. De pups kruipen, tot ergenis van Akyra, al vrolijk door het hok. Akyra probeert ze steeds te verzamelen en terug 'in de mand' te leggen.

Ze eten nu ook al mee. De ferret-shake staat nu ook onder hun bekbereik en ze genieten ervan. Ze missen alleen nog de controle over hun kopje en steken vaak hun hele neus erin. Waarna ze elkaar druk gaan aflikken...

De weegschaal heeft vanmorgen ook weer zijn best gedaan.
1. wildkleur man, 160 gram, een oogje open
2. wildkleur man, 168 gram, oogjes nog dicht
3. wildkleur witvoet man, 170 gram, een oogje open, grote knievlekjes
4. wildkleur witvoet man, 158 gram, oogjes nog dicht
5. wildkleur vrouw, 126 gram, oogjes nog dicht
6. wildkleur vrouw, 122 gram, donkere vrouwtje, anderhalf oogje open
7. wildkleur witvoet vrouw, 118 gram, oogjes nog dicht
8. wildkleur witvoet vrouw, 126 gram, oogjes nog dicht

Image

De tijd vliegt

vrijdag, 06 juni 2003 20:55

En de pupjes groeien hard. Ze zijn nu echte fretjes aan het worden, alleen dan in miniatuur-formaat. Zo leuk om te zien! Ze gapen en kruipen al als echte 'grote' fretten. De oogjes zijn al hard bezig zich te openen. Er is nog een pupje met dichtgeknepen oogjes. De rest heeft halve, een of twee oogjes open. Ze beginnen ook al hard rond te lopen en zien nu waar ze heen gaan. Ook snappen ze nu steeds beter waar de tandjes voor zijn. Denken ze tenminste. Ze bijten soms best hard :S Toch blijven ze schattig.

Vanmorgen was Fosco per ongeluk in het hok terecht gekomen, toen ik ze aan het voeren was. Een heel gevecht ontstond. Ik heb Fosco er uit geplukt. De pupjes hadden het gade geslagen en gehoord. Sommige zaten te trillen. Gelukkig ging Akyra ze gerust stellen. Ze heeft het er ook maar druk mee. Soms zoekt ze ook even wat rust op.. maar ze is een goed moedertje!

Image


Nieuwe foto's! 

vrijdag, 06 juni 2003 21:00

Er staan weer nieuwe pupfotos op mijn site! Kleine pupjes worden groot...alweer bijna vijf weken!

Image


Op naar de 200! 

zaterdag, 07 juni 2003 09:57

Moet een manneke gedacht hebben. En ja hoor, hij is inmiddels 200 gram. Daarmee laat hij de dames ver achter zich. Nog 500 gram te gaan, en dan weegt hij meer dan mams!

Vanmorgen heb ik de pups weer even op de weegschaal gegooid. Ik had ze allemaal op mijn bed gelegd en keerde me even om, om voer voor ze klaar te maken. 'Plof!' daar lag een pupje op de grond. Hulpeloos keek hij om zich heen. 'Waar ben ik nu beland?' moet hij gedacht hebben. Ik heb hem maar snel weer tussen de andere pups gelegd.

Inmiddels zijn bijna alle oogjes open. Nog een half oogje te gaan van het witvoet mannetje met de kleine knievlekjes :).

1. man, wildkleur met grote keelvlek, 186 gram
2. Enkil: man, wildkleur met kleine keelvlek, 172 gram
3. man, witvoet met grote knievlekjes, 200 gram (!!!!)
4. man, witvoet met kleine knievlekjes, 172 gram
5. vrouw, wildkleur, 144 gram
6. vrouw, wildkleur donker, 134 gram
7. vrouw, witvoet met buikvlek, 144 gram
8. vrouw, witvoet, 132 gram

Het wordt nu tijd meer op de karaktertjes te gaan letten. De oogjes zijn nu allemaal dezelfde kant op gericht en de kopjes denken maar een ding: De wereld ontdekken!


Alle oogjes... 

zaterdag, 07 juni 2003 17:09

zijn open!!!!

Voor wie ik liefheb, wil ik heten.. 

maandag, 09 juni 2003 22:31

Vandaag en gisteren hebben de pupjes hun toekomstige 'baasjes' uitgezocht. Op een pupje na, zijn ze allemaal verzekerd van een goed thuisje. Het laatste dametje overigens ook. Als er nergens plaats vrij is, zal ze gewoon hier blijven.

Anke had de eerste keuze uit alle puppeltjes. Haar voorkeur ging uit naar een mannetje. Isis, die ook meegekomen was, had niet echt een voorkeur. Zij vond alle pupjes eigenlijk een beetje eng. De kamer ontdekken was dan ook interessanter. Anke is verliefd geworden op het donkerste wildkleurmannetje. Enkil heet hij.

Daarna zijn de thuisfretjes gekozen. Deze beestjes zijn geboren in hun 'forever home'. Mijn oog was gevallen op het grootste witvoetmannetje. Zijn naam is Atréju. Mijn alterego heeft zich laten verleiden door het donkere vrouwtje (*juicht stiekem*). Zij mag ook hier blijven.

Carlien en vriend Freek hebben zich hierna laten inpakken door twee kleine monstertjes. Tussen Carlien en het kleinste witvoetdametje was het meteen raak. Liefde op het eerste gezicht. Dit dametje draagt nu de naam Kiki. Freek ging meer voor de wat grotere fret en koos een wildkleur mannetje tot zijn vriendje. Zo kreeg ook Puk zijn naam.

Vrij onverwachts kwam vandaag ook Suzanne langs. Zij had de keuze uit twee dames en een man. De keuze van de man was snel gemaakt. De witvoet man gooide al zijn charmes in de strijd en wierp zich op zijn zusje, een witvoet dametje. Door het ondeugende spel van de twee witvoetjes, besloot Suzanne dat deze monstertjes haar huis mogen terroristeren. Het dametje is Nesty gedoopt.

Het laatste dametje lijkt zich nog niet bewust van het feit dat haar thuisje nog niet helemaal geregeld is. Rustig als ze is, weet ze dat haar tijd nog wel komt. Ik heb haar -voor zolang het duurt- 'She' genoemd. 
Image

Image


Aan mijn nieuwe ouders

maandag, 09 juni 2003 22:50

Nog geen week geleden
zag ik het licht
Nu wil ik al graag weten
wat er achter deze horizon ligt

Ik ben al zo nieuwsgierig
ook al ben ik nog maar klein
Want er moet toch veel meer
dan alleen deze kooi zijn?

Afwachtend
schuifel ik nu al rond
Maar nu zie ik alleen nog maar
mijn broertjes en de grond

Ik til mijn kopje nu al op
om over die rand heen te kijken
Maar ik ben nog te klein
en kan hem niet bereiken

Maar wacht maar
over een dag of negen
Ben ik al erg groot
en houdt die rand me niet meer tegen!

Dan ga ik net als mama
door de kamer lopen
en misschien valt er 
nog wel wat te slopen

Ja, want ook ik ben een fret
en ook al ben ik nog maar klein
Later zal ik (in jouw ogen)
nog vaak vervelend zijn

Je planten laat ik niet met rust
je tenen zijn niet veilig meer
en aanstekers zal ik verstoppen
keer op keer

Soms drijf ik je tot wanhoop
en is je verlangen daar
Om me even te laten verdwijnen
(al vind ik dat maar wat raar)

Jij zal niet altijd begrijpen
waarom ik perse die planten uitgraven moet
En ik zal dan niet begrijpen
dat jij dan zo hysterisch doet

Maar toch hoop ik
dat jij iets voor me doet
Onthou ondanks onze 'meningsverschilletjes'
ik bedoel het goed

En na deze belofte
ben jij dan aan zet
Ik hoop gewoon dat je me behandeld
als een heeeele lieve fret!

En hoe is het afgelopen? 

woensdag, 30 jul 2003 14:22

Inmiddels is het bijna twee maanden na het laatste blogbericht. De pups zijn al naar hun nieuwe thuisjes toe en Akyra geniet weer van haar rust. Een nieuw huis, zeven (nu zes) andere fretten en nog eens pups zijn niet niets voor een fret. Toch heeft ze het fantastisch gedaan als moeder en fret. 

Wat is er allemaal gebeurd dan?
De pups zijn groter geworden en werden steeds meer fret. Ze wilden ook met alles spelen wat bewoog, dus ook met Akyra. Zij begon ze soms wel zat te worden, maar haar moederplicht bleef roepen en ze bleef de pups trouw verzorgen. Ook als ze voor de zoveelste keer aankwamen met vieze bekjes of iets engs zagen en zich achter moeder verschuilden. Zodra Akyra de pups hoorde piepen, kwam ze snel aangerend om polshoogte te nemen. Ze deinste er ook niet voor terug om elke aanvaller aan te vallen. Of dit nu een fret was of een voet die per ongeluk op een pupje was gaan staan..

Helaas kon ze een keer niet voorkomen dat er een ongeluk gebeurde. Ik was de kooi van de pups aan het verschonen en had de bovenkant van de kooi even op het bed gezet met de pups er in. Stiekem was Fosco toen het bed opgeslopen. Een nieuwsgierig pupje stak toen net haar neusje door de tralies om te kijken wat daar langs liep. Een verkeerde beslissing! Fosco greep zijn kans en zette zijn hoektanden vast in haar neus. Het pupje begon meteen te krijsen, maar Fosco liet niet los. Ik heb Fosco toen weg moeten slaan ongeveer en meteen het pupje gepakt. Het beestje zat helemaal te trillen en het bloed droop uit haar neus. Bang dat ze niet meer zou kunnen ademen, belde ik een dierenarts zijn bed uit. Hij zei dat het geen spoed was en dat ik vanmorgen kon langskomen. Ik zag dat het pupje toen nog wel kon ademen gelukkig. Ze had pijn en ademde door haar bekje. Haar neusje was letterlijk in tweeen gebeten. Ik kon er ook doorheen kijken. 

Het bleek een wildkleur dametje te zijn die gestraft was voor haar nieuwsgierigheid. Ik ben die morgen nog met (wel wat minder) spoed naar een dierenarts gegaan in de buurt. Hij bekeek het pupje, She, eens goed en besloot dat het toch beter was om haar te opereren. De neus is voor een fret toch erg belangrijk. Ik heb She daar achter gelaten en ben thuis gaan duimen. She was net vijf weken en dan al geopereerd worden, dat is toch een risico. 

's Middags kon ik haar ophalen en alles was gelukkig goed gegaan. She had drie hechtingen in haar neusje die er met het kleinste draad en uiterste precisie ingezet waren. Maar ze leefde nog en begon alweer te piepen. Snel terug naar mama dus!

Image
Hier zijn de hechtingen in haar neusje nog te zien. De hechtingen mochten er na tien dagen uit. Het neusje bleek echt super genezen te zijn. Trots heeft de dierenarts haar aan zijn collega's laten zien. Ze niest nu alleen zo nu en dan, maar daar kan ze mee leven. Dat wordt ook al minder.

De pups begonnen ook veel meer rond te lopen en te spelen sinds de oogjes open waren. Akyra liet ze ook lekker gaan. Zij vond het wel lekker dat het weer rustiger werd. De pups dronken steeds minder bij haar en aten steeds zelfstandiger. Akyra had na een tijdje ook nog maar twee 'werkende' tepels (in plaats van zeven).

Op 28 juni waren de pups acht weken. De leeftijd hadden ze nu om hun pootjes te strekken (fretten hebben immers geen vleugels) en de wijde wereld in te trekken. Op elk pupje stond een eigenaar te wachten en te trappelen om het diertje te gaan voorzien van aandacht, in ruil voor uitgegraven planten en 'ongelukjes'in de hoeken. 

Akasha, een wildkleur dametje, sloeg als eerste haar vleugels uit. Cindy, haar nieuwe baasje en Zoe, een fretvriendinnetje van een week ouder, zaten al op haar te wachten. Zij kwamen hierheen gereden om dit kleine meisje op te halen. Het gaat allemaal goed met Akasha. Samen met haar nieuwe vriendinnetje maakt ze een huishouden onveilig :)

De dag erna vertrokken Enkil en Atréju naar hun nieuwe baasje. Zij zouden gaan samenwonen met Isis, mijn oude fretvriendinnetje. Helaas bleek het uiteindelijk toch wat te druk met twee frettenpups, voor zowel Isis als voor Anke. Anke heeft toch besloten dat het misschien beter zou zijn om voor Atréju een thuisje te zoeken waar hij helemaal tot zijn recht kan komen. Dat thuisje hebben we gevonden. Atréju woont nu met allemaal andere grote manfretten waarbij het heerlijk vindt, om ze uit te dagen.

Het was nu tijd om te vertrekken voor Puk en Kiki. Zij gingen met Carlien en Freek mee. Daar stond de kooi al klaar voor ze en ook de nieuwe baasjes stonden te trappelen.

Als laatste gingen Sket en Nesty naar hun nieuwe thuis. Ze werden opgehaald door Suzanne en Koert (en de zus ervan). Zij hadden al twee fretten en hun frettengroep zou dus verdubbelen. Het laatste nieuws is dat het allemaal goed gaat. Een fret vond de nieuwe pups in het begin doodeng, maar ziet ze nu ook al speelkameraadjes.

En zo bleef ik achter met Akyra en She. Hoewel She haar speelkameraadjes soms nog wel mist, is het wel weer lekker rustig. En She heeft Akyra leren spelen. Akyra had nog niet gespeeld sinds ze hier is. She wilde wel heel graag spelen, maar de andere fretten zijn nog te eng. Dus dan maar met moeder.

En zo blijven er nog acht fretten over. Akyra en She en dan nog de zes andere monsters. Dus rustig zal het hier voorlopig niet zijn! 

She (wildkleur vrouw)
Image

Enkil (wildkleur man - Anke)
Image

Sket (wildkleur witvoet man - Susanne)
Image

Nesty (wildkleur witvoet vrouw - Susanne)
Image

Puk - wildkleur man (Carlien)
Image

Kiki (wildkleur witvoet dame - Carlien)
Image

Akasha (wildkleur vrouw - Cindy)
Image

Boyca - wildkleur witvoet man (Monique)
Image


Kleine pupjes worden groot.. 

zondag, 03 aug 2003 17:04

En moeten opgevoed worden. Zeker nu Puk en Kiki hier logeren. Drie pups en een moedertje moeten opgevoed worden. Regelmatig klinken hier dit soort klanken: 
Nee! Een teen is niet om in te bijten! 
Nee! Mijn handen mag je niet meenemen onder het bed!
Nee! De planten mag je niet uitgraven!
Nee! Niet met andere fretten door de kamer slepen!
Nee! Blijf van mijn dweil af!

De pupjes moeten nog van alles leren. Eerst maar de basisbeginselen (niet in voeten bijten, op de bak schijten enz). Wat de pups (en Akyra) ook nog moeten leren, is een beetje gewend te raken aan het tuigje. Dat kan altijd handig zijn bij een bezoek aan de dierenarts of op een frettendag. Vandaag dus maar de tuigjes omgebonden bij de pups. Gewoon tijdens het spelen. Dan kunnen ze er vast een beetje aan wennen. Leuk zullen ze het toch nooit vinden.

Image

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken