Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Dan zal ik me kort voorstellen. Ik ben Birgit, geboren in Gouda en wonende in Limburg. Daar deel ik het huis met mijn vriend en twee zoons, drie schapen en een zwarte kater. Van 1997 tot juni 2018 heb ik met heel veel liefde en plezier fretten gehouden. Mijn laatste fret, meneer Sjeng van Bakel, overleed in juni 2018. Daarmee is na ruim 21 jaar fretten een (voorlopig) einde gekomen aan mijn frettentijdperk. Iedereen die ik mede dankzij de fretten ontmoet heb: bedankt! 

In mei 1997 maakte ik kennis met de fret als huisdier. Vanaf dat moment ben ik enthousiast gebleven over dit bijzondere dier (dat wil zeggen: het grootste deel van de tijd). Vanaf dit jaar heb ik fretten in huis gehad. Na het overlijden van mijn vier Bontgenootjes (2011/2012) woont Sjeng bij me. Hij hoeft niet per se andere fretten om zich heen en geniet lekker van zijn compleet ingerichte buitenvilla, voorzien van LED-tv, een F-box en natuurlijk een I-fod. Want ook fretten gaan met hun tijd mee. Sjeng is in juni 2018 overleden, hij was ruim 8 jaar. 

Naast de fretten fotografeer ik hobbymatig en schrijf zo nu en dan teksten. Met name fotografie van en schrijven over dieren trekt me erg aan. En laat dat nu net heel goed te combineren zijn met het houden van fretten. De fret is vanwege zijn 'ik kan niet stilzitten' houding een uitdaging om op te foto te zetten. Maar dat maakt het ook gelijk zo leuk om te doen!

Daarnaast heb ik me jarenlang actief bewogen in het 'frettenwereldje'. In 2004 heb ik het Frettenforum opgezet, in 2016 ben ik daarmee gestopt. Vanaf 2006 tot 2010 was ik algemeen bestuurslid van Stichting De Fret. Samen met die stichting hebben we de Kerstactie 'Kerstfretten' opgezet, een zeer succesvolle actie voor de fretten in de opvang. Ook voor de Frettenstichting heb ik links en rechts wat vrijwilligerswerk gedaan. Daarnaast heb ik in 2006, 2009 en in 2013 Het Frettensymposium mede-georganiseerd. Inmiddels doe ik het lekker rustig aan op frettengebied, al geniet ik natuurlijk nog steeds volop van mijn eigen frettenbeest!

Mijn frettenvisie

Aangezien dit mijn eigen website is, mag ik natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken om mijn visie te delen op het gebied van frettenhouden. De zéér oplettende bezoeker zal het opgevallen kunnen zijn dat ik veel foto's gebruik van fretten buiten in het gras of in de tuin. Ik ben dan ook groot voorstander van het buiten houden van fretten. Ik geloof dat dat het beste aansluit bij de behoefte van de fret. Buiten kun je een fret vaak veel meer ruimte bieden. Daarbij zijn het schemerdieren die het liefst in de avond en ochtend wakker zijn. In een groot buitenhok kunnen ze zelf kiezen wanneer en hoe laat ze opstaan en hoeven ze geen rekening met ons ritme te houden.

Ik heb 15 jaar lang meerdere fretten tegelijk gehouden. Sinds 2012 hou ik voor het eerst een fret alleen. Aanvankelijk had ik daar veel moeite mee, omdat ik het toch 'zielig' vond, zo'n dier alleen. Al viel het me al gauw op dat mijn fret het helemaal niet zielig of eenzaam vond. Sterker nog, hij is net zo vrolijk als mijn andere fretten waren op deze leeftijd, maar dan gezonder. Hij is één keer geopereerd aan insulinomen, terwijl mijn andere fretten op deze leeftijd toch al meer problemen hadden. Nu is N=1 geen wetenschappelijk bewijs dat een fret alleen gezonder is, maar ik zie wel dat het deze fret echt goed doet.

Verder denk ik dat als je een fret wilt houden, dat je je echt moet verdiepen in de behoeften van de fret. Leer het dier kennen, observeer en verbaas je over je fret. Wees je er bijvoorbeeld van bewust dat de fret een 'gronddier' is die groot overal in en onder kruipt, maar geen echte klimmer is. Zet dus geen hoge, open traliekooi in de kamer, maar kies voor een wat donkerder horizontaal verblijf. Snap ook dat de fret territoriaal is en gehecht aan zijn omgeving, maar soms deze ook zal markeren (ja, naast de bak, ook als je op blote voeten loopt). Of dat hij het liefst onderin je onderbroekenlade in slaap valt, dat soort dingen. Het kost wat moeite om daar begrip voor op te brengen, maar je fret zal je er dankbaar voor zijn, echt!

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken

Contact

Het kan zomaar gebeuren dat je de behoefte voelt om contact met mij op te nemen. Geen nood, daar is een oplossing voor!

Klik hier voor het contactformulier