Op het forum wordt nog weleens gevraagd wat het verschil is tussen een mannetje (ram) of een vrouwtje (moertje). Hieronder een korte uitleg. Of je een mannetje of vrouwtje in huis moet halen, is een persoonlijke voorkeur (en die van je eventueel al aanwezige fret).  

Wel is het in praktijk zo dat een combinatie met man/vrouw nog weleens beter gaat, omdat mannelijke fretten toleranter zijn naar vrouwtjes en andersom. Een man/vrouw combinatie kan soms een heel erg hecht duo worden.

De ram 

Een mannetjefret (ram) ziet er niet alleen anders uit dan een vrouwtje, ze zijn ook wat anders in karakter. Vaak zijn ze (zeker na de castratie) net iets rustiger/knuffeliger en vaak ook wat relaxer. Fysiek gezien zijn ze vaak een stuk groter dan de moertjes. Gemiddeld is een mannetje 1200 gram, met uitschieters naar ruim 2 kilo! Ook hebben ze een voller lichaam en vaak een bredere kop. 

Een mannetjesfret moet gecastreerd worden als je meerdere fretten hebt. Mannelijke dieren zijn van december tot circa juni bronstig en zullen in die tijd niet alleen zeer sterk ruiken, maar ook met andere mannetjes vechten en de vrouwtjes steeds rondslepen en proberen te dekken. De castratie van een mannetje kost ongeveer 40 tot 80 euro.

Hiernaast een afbeelding van een mannetje. Geslachtsbepaling bij fretten is niet zo heel moeilijk als je de fret op zijn rug legt.

manfret

Het moertje

Het vrouwtje (moertje) is vaak een stuk drukker dan de mannetjes. Ze zijn vaak erg ondernemend en kunnen niet zo goed stil zitten. Vrouwtjes komen soms wat intelligenter over dan de mannetjes. Fysiek gezien zijn de moertjes smaller gebouwd en ook kleiner. Gemiddeld zo'n 700 - 1200 gram met soms moertjes van slechts 400 - 500 gram.

Vrouwtjes moeten gecastreerd worden, zodra ze geslachtsrijp zijn (circa 9 maanden). Als ze niet gecastreerd worden, kan dit beenmergdepressie veroorzaken waaraan ze uiteindelijk zullen overlijden. Hou er wel rekening mee dat deze operatie circa 100 tot 150 euro kost! 
vrouwfret
Hier voor de volledigheid nog een dametje (rechts) en een mannetje (links) naast elkaar. Hier is het verschil in grootte goed te zien. Er zijn ook vrouwtjes die even groot of soms zelfs groter zijn dan de mannen. Dit is echter eerder uitzondering dan regel.  manvrouw

 Enkele topics op het forum over dit onderwerp: 

*ik spreek hier van 'vaak', want geen enkele fret is hetzelfde. Er zijn ook grote 'suffe' dames en drukke mannetjes. 

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken