Er zijn veel verschillende soorten brokken die aan fretten gevoerd kunnen worden. Dit zijn soms speciale frettenvoeders, maar ook vaak kitten- of kattenvoer. Niet alleen de verpakking van deze brokken verschilt, ook de samenstelling en ingrediëntenlijst is per brok anders. Maar wat is er nu belangrijk voor fretten?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij de keuze van brokvoeding:

  • Frettenvoer, kattenvoer of kittenvoer?
  • De ingredientenlijst
  • De analyse van het voer
  • De conditie van de fret

 

1. SPECIAAL FRETTENVOER, KATTENVOER OF KITTENVOER?

frettenvoerSpeciale voeding voor fretten is niet per se beter. Sterker nog, in veel gevallen is deze speciale voeding voor fretten juist minder geschikt van samenstelling dan een aantal goede kattenvoeders. Dit heeft in sommige gevallen te maken met de kennis en ervaring van de fabrikant. Kattenvoederfabrikanten ontwikkelen vaak al jarenlang speciale voeding voor carnivoren: kat en hond. Zij hebben veel kennis en ervaring opgedaan over deze carnivoren. Veel speciale frettenvoeders worden ontwikkeld door fabrikanten die zich in eerste instantie richten op de knaagdieren en konijnen. De fret is een heel ander soort dier en lijkt in de verste verte niet op een knaagdier qua voedingsbehoefte. Deze fabrikanten ontwikkelen vaak prima voer voor knaagdieren en konijnen, maar helaas niet voor fretten. Daarnaast mag iedereen een frettenbrok ontwikkelen. Dat er een fret op de zak staat, betekent niet direct dat het ook geschikt is voor fretten (zie de foto met de bananen en ananas).

Als er gekozen wordt voor een kattenvoer, ga dan na of er ook een kittenvoer-variant is. Een belangrijk verschil tussen katten- en kittenvoer is de hoeveelheid eiwitten. Kittenvoer bevat meer eiwit. En laat dat nou net belangrijk zijn voor fretten! Qua smaak kan er het beste gekozen worden voor een product met kip of ander gevogelte. Vis is minder geschikt voor fretten.

Zoals al gezegd, veel kattenvoeders zijn geschikter voor fretten dan de meeste 'speciale' voeders voor fretten. Kijk dus altijd verder dan wat de fabrikant geschikt vindt door de ingrediëntenlijst en analyse van het voer te lezen.

2. DE INGREDIËNTENLIJST

De ingrediënten op de verpakking zijn gesorteerd in volgorde van mate van aanwezigheid. Van het eerst vermelde ingrediënt zit het meeste in de voeding, gevolgd door het tweede ingrediënt in rij etcetera. Voor fretten zijn de dierlijke ingrediënten in een voer het meest belangrijk. In goede voeding zijn de eerste twee ingrediënten van dierlijke afkomst. Maar er geldt ook: hoe meer, hoe beter! Als bij de eerste twee ingrediënten een plantaardig product aangegeven wordt (granen, mais etc.) is het nooit geschikt voor fretten! Let ook op genoemde percentages.

Op de meeste websites kun je de samenstelling van het voer vinden. Onderstaande ingrediëntenlijsten zijn van twee verschillende speciale frettenbrokken. Het bovenste voer is een stuk goedkoper (€ 4,63 per kilo) dan het onderste voer (€7,45 per kilo). Toch zou ik altijd voor de onderste kiezen, omdat die een veel hoger percentage ingrediënten van dierlijke afkomst bevat. Op deze prijzen zou je als goede fretteneigenaar niet hoeven te bezuinigen. Gemiddeld eet een fret circa 40 gram brok per dag, maar van goede voeding hoeven ze veel minder te eten. Met goede voeding doe je dus langer en met een kilo voer kun je bijna een maand vooruit per fret.

Frettenvoer1

Frettenvoer2

INGREDIËNTEN VAN DIERLIJKE AFKOMST

Een fret heeft als carnivoor absoluut behoefte aan een hoog percentage verteerbare, dierlijke eiwitten. Hoe hoger dit percentage is, hoe meer de fret heeft aan dit voedsel. Hoger = beter. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat als er vers vlees gebruikt wordt, dat dit betekent dat er veel vocht in zit. In het eindproduct blijft dus minder over dan bij vleesmeel. Let wel op dat er ook veel verschil zit in de kwaliteit. Soms staat er 'pluimveemeel' op de verpakking. Realiseer je dan dat ook gemalen veren, poten en snavels daar onder kunnen vallen. Gemalen veren is weliswaar dierlijk, maar heeft natuurlijk veel minder voedinsgswaarde dan echt kippenvlees. Lees dus het hele verhaal over de ingrediënten op de verpakking.  

KOOLHYDRATEN (PLANTAARDIGE AFKOMST) EN VEZELS

In frettenvoeding mag de hoofdbron van energie nooit plantaardig zijn (= eerste ingrediënten van de voeding). Fretten kunnen vezels niet verteren. Als er een grote hoeveelheid vezel in de voeding zit, wordt daarmee de verteerbaarheid van de voeding verlaagd. Fretten hebben een hoogwaardige hoogverteerbare voeding nodig. Plantaardige eiwitten worden slecht benut vanwege het korte maagdarmstelsel van de fret. Als er een overmaat aan plantaardige eiwitten in de voeding zitten, kan dit resulteren in aandoeningen, zoals maagdarmproblemen, een slechte vacht en huid en insulinomen. Helaas is een aandeel koolhydraten (zoals granen, rijst) onmisbaar in brokvoeding, omdat dit anders niet geproduceerd kan worden. Minder koolhydraten en vezels = beter.

3. Analyse van de voeding

Over het algemeen zie je een wisselwerking tussen geschikte ingrediënten en de analyse van de voeding. Fabrikanten die investeren in goede ingrediënten, laten ook vaak een betere analyse van het voer zien. Hier nogmaals de twee voeders die hierboven ook staan, maar dan met de analyse van het eiwit en vetten. Het eerste voer bevat niet eens voldoende vetten en het aandeel eiwit is minimaal. Het tweede (iets duurdere en betere voer) voldoet wel aan de minimale analyse. En nogmaals: het gaat bij beide voeders om speciaal frettenvoer. De eerste is ongeschikt, de tweede geschikt.

Frettenvoer1b

Frettenvoer2b 

EIWIT

Voor een fret is het dierlijke eiwitgehalte in de voeding erg belangrijk. Dit moet minimaal 32% zijn, maar liever hoger. Helaas is het eiwitgehalte niet zaligmakend, omdat er ook eiwitten zijn waar de fret niks mee kan. Zo is een haarbal 100% dierlijk eiwit, maar het moge duidelijk zijn dat de fret daar niks mee kan. Fretten hebben een hoogverteerbare voeding nodig op vleesbasis, ze kunnen plantaardige eiwitten niet goed benutten. Ook hier geldt: let ook op de ingrediënten en wat er daadwerkelijk in de voeding zit.

VET

Fretten gebruiken vet als energiebron en niet de koolhydraten. Het vetpercentage in voeding moet 20 - 30% zijn.

4. CONDITIE VAN DE FRET

Als we de fabrikanten moeten geloven, sluit hun frettenvoer perfect aan bij de behoeften van de fret. In theorie kan dit ook het geval zijn als de voeding voldoet aan de juiste samenstelling en analyse. Helaas is het niet zo eenvoudig. Bij de beoordeling van brokvoeding voor fretten mag de praktijkervaring niet vergeten worden. Belangrijke punten om op te letten zijn onder andere:

  • Hoe is de conditie van de fret? Goede voeding wordt weerspiegeld in de conditie van je fret. Op goede voeding hebben ze een mooie, zachte vacht, zijn actief en in goede conditie. En natuurlijk zijn ze niet te dun of te dik.
  • Hoe is de eetlust van de fret? Hoe beter de voeding is, hoe minder een fret ervan hoeft te eten om al zijn voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Hoe is de ontlasting? Dit is ook een belangrijke graadmeter voor goede voeding. Bij goede voeding heeft de fret weinig ontlasting en zijn het mooie drolletjes.
  • Hoe is de gezondheid van de fret? Pas op lange termijn is goed te zien of voeding geschikt is voor fretten. Op korte termijn kan het best zijn dat de vacht van een fret veel zal glanzen of het dier beter in conditie is. Maar het kan soms jaren duren voor je een tekort in de voeding opmerkt. Of bijvoorbeeld een overschot aan koolhydraten die pas op latere leeftijd insulinomen veroorzaken.

Tenslotte: elke fret is anders. De ene fret zal heel goed reageren op een bepaald merk, bij de ander kan dit een doffe vacht veroorzaken. Elke fret is anders en reageert anders op voeding. Maar als eigenaar heb je wel de verantwoordelijkheid om je dier goede, hoogwaardige voeding aan te bieden.

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken