gehoorWaar de fret het aflegt bij de mens als het aankomt op het gezichtsveld, wint de fret absoluut terrein op het gebied van het gehoor. Fretten hebben een heel goed ontwikkeld gehoor en kunnen daarmee zelfs prima vaststellen waar geluiden vandaan komen. Als het aankomt op gehoor, laat een fret zich niet zomaar verrassen!

Hoe goed kan een fret horen?

Een fret heeft een enorm goed ontwikkeld gehoor, vergelijkbaar met dat van de kat. Ze zijn meesters in het inschatten van de afstand en de richting waar een bepaald geluid vandaan komt. Om dat te kunnen, zijn ze uitgerust met een aantal receptoren die het geluid opvangen en in kaart kunnen brengen. En dat niet alleen, ze hebben ook veel verbindingen tussen hun oren en hun hersens. Hierdoor wordt er veel informatie over geluid verzonden. Vanwege de hoge kwaliteit van het gehoorsysteem van de fret, kan een fret heel goed filteren welke geluiden belangrijk zijn ('Hoor ik daar een brokje vallen?') en welke geluiden minder belangrijk ('Volgens mij roept er iemand..').

De bunzing jaagt bij voorkeur in de schemering en in het donker. Ook onder de grond in holen. Het is dus dan ook enorm belangrijk dat hij geluiden goed kan lokaliseren om zijn prooi te vinden. Daarbij is een goed gehoor van levensbelang om gevaar te kunnen ontlopen en het navigeren in holen. Het vermogen van de bunzing om geluiden in kaart te kunnen brengen is noodzakelijk om door tunnels en doolhoven de weg te vinden en te kunnen onthouden.

Wist je dat een babyfret pas vanaf 30 dagen kan horen? Maar als op zes weken zijn gehoor volledig ontwikkeld is?

Wat hoort een fret dan?

Fretten horen hogere geluiden dan mensen. Wij horen geluid tussen 20 Hz en 17 kHz. De fret kan geluiden horen tussen 36 Hz en 44 kHz. Ze horen het beste tussen de 4 en 15 kHZ. Fretten kunnen lagere geluiden dus moeilijker horen dan wij, maar hoge geluiden een stuk beter. Hierdoor kan het ook zijn dat ze op lage stemmen van mensen minder goed reageren (neem het dus als man niet te persoonlijk op als je fret niet luistert..)

Mijn fret gaat door het lint bij het horen van piepbeestjes! Waarom?

Veel fretten reageren heftig op piepbeestjes. Vaak zijn het hondenspeeltjes die hoog piepen, maar ook op piepende badeendjes en zelfs het geluid van een mondharmonica kan een fret tot waanzin drijven. Fretten die normaal nooit bijten, komen dan onverwachts fel uit de hoek en vallen de geluidsbron aan..

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de hoge toonsoort. Piepbeestjes piepen in het bereik waarbij de fret het beste hoort: van 8 tot 12 kHz. De meeste fretten lijken behoorlijk geïrriteerd te worden door dit geluid. Algemeen advies is dan ook om je fret hier niet mee te pesten! Laat de piepbeestjes voor wat ze zijn, want een fret is over het algemeen 'not amused'. Het enige moment waarop een piepbeestje zinvol kan zijn om in te zetten, is als je bijvoorbeeld je fret kwijt bent. Als de fret in huis ligt te slapen en je hebt echt geen idee waar hij is, zou je hem met het piepgeluid kunnen proberen te lokken. Hou daarbij overigens wel rekening met eventuele andere fretten..

orenAls een fret zo goed kan horen, waarom luistert hij dan niet?

Omdat het een fret is :-). En hij een heel selectief gehoor heeft.

Maar vooral omdat het een fret is. Een fret is geen roedeldier met een leider die het in het natuurlijk systeem heeft zitten om te luisteren naar een baas. Een fret trekt zijn eigen plan. Fretten onderling maken lang niet zoveel geluiden als mensen, varkens, honden of andere sociale dieren. Ze kunnen mokken, kekkeren en maken geluid als je op hun staart gaat staan. Maar onderling communiceren, zoals honden of mensen, dat zul je een fret niet zo snel zien doen. Kortom, het zit niet echt in hun systeem om te luisteren naar ons.

Bronvermelding

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken