Een fret waar niet mee wordt gefokt, kan het beste gecastreerd worden. Bij een moertje om medische redenen, bij een ram heeft het minder medische noodzaak. Toch is het zeker gewenst, voor zowel de fret zelf als de andere fretten en de eigenaar.

Castratie of sterilisatie?

Zowel bij het mannetje als het vrouwtje spreken we van een castratie. Bij een castratie wordt er 'iets weggehaald'. Bij een ram zijn dit de balletjes, bij een moertje de eierstokken. In de volksmond spreekt men vaak over een sterilisatie, indien het een ingreep bij een vrouwtje betreft. Dit is eigenlijk een foutieve benaming, want bij een sterilisatie wordt er niets verwijderd, slechts de eileiders van het vrouwtje (of zaadstrengen bij het mannetje) worden onderbroken en afgebonden. Bij een sterilisatie behoudt het dier nog zijn hormonen en bronstgedrag. Een dier zal dus nog wel willen, maar kan zich niet meer voortplanten. Feitelijk is het zo dat mensen meestal gesteriliseerd worden en dieren meestal gecastreerd.

Castratie is noodzakelijk bij vrouwtjesfretten

Moertjes die niet gecastreerd worden, zullen in het voorjaar (rond februari, maar kan ook eerder/later) loops worden. Loopsheid is te herkennen aan een grote vulva (zie afbeelding). Ook verandert het gedrag. Sommige moertjes worden erg verzorgend, anderen krijgen 'nestdrang'. Ook gaan ze anders ruiken en soms geurtjes afzetten. Moertjes blijven erg lang loops, soms enkele maanden tot een halfjaar. Door deze lange periode van loopsheid ontwikkelen ze vaak beenmergdepressie. Dit kan dodelijk zijn als er niet tijdig ingegrepen wordt!!

Moertjes worden gecastreerd rondom de eerste loopsheid. Er kan gewacht worden tot de fret loops is, maar een dierenarts kan het moertje ook castreren voordat ze loops is. Het schijnt makkelijker te zijn voor de dierenarts als de fret net loops is geworden.

loops.JPG

Bij een loops vrouwtje is de vulva duidelijk te zien

Castratie bij mannelijke fretten

Mannelijke fretten die in een groep (twee of meer fretten) gehouden worden, moeten ook gecastreerd worden als ze niet voor de fok gebruikt worden. Als de fretten -om welke reden dan ook- niet gecastreerd worden, dienen ze altijd apart gehuisvest te worden van de rest!

Een bronstige ram zal zich nogal macho gedragen. Ze ruiken niet alleen zeer sterk, maar zullen ook met de andere fretten slepen en ze voortdurend lastig vallen. Bij de groepsgenoten levert dit erg veel stress op. Ook voor de fret zelf is het geen prettige situatie. Evenals voor het baasje, want bronstige fretten ruiken niet alleen enorm sterk, laten overal plasjes achter en beginnen ook vaak bijterig te worden. Na de castratie is deze typische bronstlucht met 80% afgenomen. Ook het bijten wordt minder en geurtjes afzetten doen ze niet meer.

bronstig.JPG

Afbeelding: bij een bronstige man zijn de ballen duidelijk zichtbaar

Bij mannetjes kan er voor gekozen worden om de dieren te laten castreren als ze uitgegroeid zijn, maar het kan ook al vanaf 5-6 maanden. Deze keuze is afhankelijk van het gedrag van de fret, het aantal fretten waarmee hij gehuisvest is en uw persoonlijke situatie. Als een fret al op 5 maanden bronstgedrag vertoont, dan kunt u ervoor kiezen hem dan al te laten castreren of apart te zetten van de rest. Of de keuze voor een hormoonimplantaat.

Keuze van de dierenarts

De kosten voor een castratie verschillen per dierenarts. Echter, laat bij uw de keuze van uw dierenarts niet leiden door de kosten. Sommige dierenartsen maken ook meer kosten door bijvoorbeeld een andere narcose of meer nazorg. Belangrijkste is dat de dierenarts weet wat hij/zij doet. Met name voor de moertjes is het een wat zwaardere operatie. Wees dus kritisch in uw keuze van de dierenarts! Vraag ook altijd of de dierenarts ervaring heeft met de castratie van fretten. En als je twijfelt: niet doen, er zijn genoeg dierenartsen die het wel kunnen.

Op het forum

Op welke leeftijd hebben jullie laten castreren? 
Balletjes ingedaald?
Fretje gestorven na sterilisatie

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken

Contact

Het kan zomaar gebeuren dat je de behoefte voelt om contact met mij op te nemen. Geen nood, daar is een oplossing voor!

Klik hier voor het contactformulier