Naar buiten of spelen met de fret, wat vindt de fret eigenlijk leuk?
Wandelen met fretten
Verwonderde blikken en zeer uiteenlopende reacties. “Mevrouw, wat voor een hondje is dat?", “Ik bel de dierenbescherming! Je mag helemaal geen zeehondjes houden!" Niet iedereen op straat herkent de fret op het eerste gezicht. De bovenstaande reacties zijn misschien wat overdreven, maar niet geheel onbekend bij fretten en hun baasjes.
Mits je fretten er geschikt voor zijn, kan het veel plezier geven om een wandelingetje met ze te maken. Het bos of een park zijn dan vanzelfsprekend de beste plekken om heen te gaan. Lekker rustig en heerlijk in de natuur! Hiervoor heb je een tuigje nodig, zodat je fret er niet vandoor gaat.
Tuigjes en riempjes
Er zijn verschillende soorten tuigjes te krijgen. Van met swarovski ingelegde steentjes tot simpele kunststof bandjes. Veelal zijn ze ook bedoeld voor katten, konijnen of knaagdieren. Maar er zijn ook speciale tuigjes voor fretten. Deze zijn op maat gemaakt voor de fret en logischerwijs ook vaak de beste keuze. Bij de aanschaf van frettentuigjes wordt er nog weleens onderscheid gemaakt tussen 'man' en 'vrouw'. Hierbij is 'man' een grote maat tuig en 'vrouw' is een stuk kleiner. Verder zit hier geen verschil tussen.
Wat voor een tuigje men aanschaft is een persoonlijke keuze. Hieronder staan twee verschillende modellen tuigjes afgebeeld die gebruikt worden.
Deze acht-vormige frettentuigjes (in dit geval met sjaaltje) worden speciaal met de hand gemaakt voor fretten. Deze tuigjes zijn vrij dun, het is makkelijk om deze om te doen en lastig voor de fret om uit te ontsnappen. | |
![]() |
Het tuigje links is een van de meest gebruikte modellen. Niet erg duur en vrij simpel. De sluitingen zijn wel een beetje klein, wat het los- of vastmaken soms priegelwerk maakt. Ook kunnen fretten eruit ontsnappen als ze achteruit lopen. |
![]() |
Dit tuigje kom je wat minder vaak tegen. Een voordeel is dat de sluitingen op het tuigje zitten, zodat ook mensen met wat grotere handen er goed bij kunnen :). Nadeel is dat als de fret zich erg lenig gedraagt of de bosjes induikt, hij vast kan komen te zitten aan het 'netje' in het tuigje. |
![]() |
Er zijn ook leren tuigjes. Deze worden nog weleens gebruikt door fretteerders. Dit zijn degelijke en stevige tuigjes. Nadeel hier is ook de sluiting. Er zitten gaatjes in op vaste afstand van elkaar. De fret kan net te dik of te dun zijn. |
Een tuigje omdoen
Het omdoen van het tuigje wil nog weleens problemen geven. Vaak zal een fret, vooral bij de eerste paar keren, flink spartelen en zeker niet meewerken aan "dat lastige ding" dat hij om krijgt. Gelukkig zijn er een paar truukjes om het wat gemakkelijker te maken:
- Maak het tuigje van tevoren zo goed mogelijk op maat. Het daadwerkelijke omdoen van het tuigje bij de fret zal dan wat minder tijd kosten, omdat je dan niet zo veel meer hoeft te verstellen.
- Zorg dat het voorste riempje van het tuigje al vast zit. Schuif het over de kop en je hoeft vervolgens enkel nog het achterste riempje vast te maken!
- Als er iets lekkers valt te halen, kunnen fretten het vaak wel opbrengen om even stil te zitten. Smeer op de vloer, of de tafel een likje ferretvite of boter. In de tijd dat er heerlijk gesmuld wordt, kan het baasje zijn slag slaan en het tuigje omdoen. Ook zal de fret het omdoen van het tuigje gaan associeren met iets positiefs, namelijk; lekkers!
- Ook is het erg handig als je het met zijn tweeen doet. De ene houdt de fret in de houdgreep, de ander doet het tuigje aan.
Smeer wat lekkers op de grond, zodat de fret stil blijft zitten
Hieronder een filmpje van het acht-vormige tuigje:
De eerste keer!
Wanneer je voor de eerste keer het tuigje gaat uitproberen is het niet slim om meteen met de fret naar buiten te gaan. Het tuigje is nog erg nieuw, zowel voor baas als voor fret. De fret moet eerst even wennen aan het tuigje. Voor een eerste keer is het verstandiger om binnenshuis eens te bekijken hoe de fret er mee omgaat en of het tuigje wel goed vastgemaakt is! Bij een iets te losse bevestiging glippen ze er namelijk zo uit! Vaak door te gaan buikschuiven of achteruit te lopen. Als ze echter op een vreemde plek zijn, en er genoeg te zien is, zijn ze het tuigje zo vergeten.
De buikschuivende fret
![]() |
Fretten hebben al heel snel in de gaten hoe een tuigje afgedaan kan worden.. |
![]() |
..namelijk door op je buik te gaan liggen... |
![]() |
.. en net zolang achteruit te lopen, tot het tuigje er netjes af schuift! |
Hoe strak moet het tuigje?
Het mag best strak zitten, maar vergeet niet; het dier moet nog wel kunnen ademen! Een vinger(top) ertussen is een goede maatstaf om aan te houden. Het zit dan niet te strak, maar ook niet te los. Let uiteraard wel op uw fret. Als hij alsnog ontsnapt, maak het strakker. Loopt hij blauw aan, doe het dan iets losser..
Klaar voor de wandeling!
Indien het tuigje goed bevestigd is en je fret eraan gewend, ben je klaar om met je fret naar buiten te gaan! Waar moet je rekening mee houden?
Waar ga ik wandelen?
Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om met je fret een omgeving te verkennen die rustig is. Langs een drukke autoweg zal de fret zich veel minder op zijn gemak voelen en er niet veel aan vinden. In verband met stress die de fret overhoud aan de drukte is dit dus ook absoluut een afrader! Het park, het bos of een andere rustige plek vind de fret het prettigst. Snuffelen aan de blaadjes, lekker graven in het zand, dat is waar je fret iets aan heeft! En ook graag doet!
In het bos wandelen is spannend voor de fret. Allemaal nieuwe geurtjes!
Hou rekening met je fret!
Sommige fretten zullen tijdens het wandelen hele stukken lopen. Anderen worden liever gedragen. Het is aan jou, als baas zijnde, om te zien aan je fret of het wandelen een onnodige stressfactor is, of juist een spannend uitje. Voor de fret is het belangrijk dat hij zich zo goed mogelijk op zijn gemak voelt en de ruimte heeft om rond te lopen. Sleur het dier niet mee omdat het niet snel genoeg gaat. Fretten zullen elk takje wat ze vinden op straat tenslotte aan een grondig onderzoek moeten onderwijden.
Langs de kanten
Als je voor de eerste keer gaat wandelen met de fret, neem dan de tijd ervoor! Zet nooit je fret midden op een grasveld en denk dat hij dat leuk vindt. Dat vindt hij namelijk niet. Een fret is zowel een roofdier als een prooidier. Het midden in het open veld zitten in een vreemde omgeving, is voor de fret een bedreigende situatie! Laat je fret daarom ook zoveel mogelijk langs de kanten lopen en niet midden in een open veld.
Hou rekening met reacties
Omdat het wandelen leuk moet zijn, voor zowel baas als fret, moet je vantevoren weten wat je te wachten staat. Zo goed als iedereen die je tegenkomt zal je nakijken of aanspreken over 'wat je daar aan het lijntje hebt lopen'. Zowel positieve als negatieve reacties kan je daarbij verwachten.
Ken de wet!
Volgens de jachtwet ben je in overtreding als je met een fret in het veld loopt, omdat de fret een jachtmiddel is. Hoewel er in de praktijk zelden 'wandelende frettenliefhebbers' gearresteerd worden, is het wel goed om dit te weten. Wek dus niet de indruk bij een jachtopziender dat je aan het stropen bent met je fret.
Wat te doen als.. ?
- Mijn fret toch uit het tuigje weet te ontsnappen?
Blijf rustig! Ga niet als een gek achter de voortvluchtige fret aanrennen. Na een paar vrolijke bokkesprongen van een fret die de vrijheid proeft zal hij weer lekker rondsnuffelen of iets dergelijks. Benader je fret rustig, zodat je hem ook in alle rust weer kan pakken, en het tuigje om kan doen. Wanneer jij in paniek raakt en gillend achter hem aan gaat rennen, zal hij niet snel uit zichzelf terugkomen. Bij deze situatie is het ook een stuk veiliger om in een park of bos te zijn dan langs een drukke weg! Dit levert immers veel meer gevaar op voor het dier. - Ik honden tegenkom tijdens de wandeling?
Met honden in de buurt dien je zeer voorzichtig te zijn!! Ook al heeft je fret altijd lol met de hond van de buren, je weet niet hoe een wildvreemde hond reageert die je tegenkomt op straat. Pak je fret voor de zekerheid altijd op om onnodige ellende te voorkomen. Er zijn al meerdere keren fretten doodgebeten door een passerende hond!!
Op het forum