Hoewel fretten geen uitgebreid vocabulaire hebben, kunnen ze toch een aantal geluiden maken om met elkaar en ons (of andere dieren) te communiceren. Het geluid van een fret komt nooit alleen, vaak is er een bepaalde situatie waarin ze het geluid maken. Om dit te illustreren, heb ik hieronder geprobeerd niet alleen een beschrijving te geven, maar ook de geluiden van de fret(ten) te voorzien van filmpjes.

Mokken

Mokken is een teken van opwinding. Deze opwinding kan allerlei oorzaken hebben: speelgedrag, seksueel gedrag of als de fret een andere fret ruikt of tegenkomt. Ook als de fret bijvoorbeeld een spannende geur ontdekt die hij niet altijd kan thuisbrengen, kan hij gaan mokken. Als twee onbekende fretten elkaar tegenkomen, zullen ze ook mokken. Het mokken gaat vaak sneller als er interactie tussen de twee fretten ontstaat, bijvoorbeeld als de ene fret de andere wil besnuffelen. Hieronder drie filmpjes waarin het geluid goed te horen is.

Dit eerste filmpje heb ik gelinkt, omdat het mokken heel goed en duidelijk te horen is. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom de fret zoveel mokt, terwijl zijn lichaamstaal verder niet echt opwinding uitstraalt en hij wat aan het 'ijsberen' lijkt te zijn.

In het filmpje hieronder het mokken zoals we het het liefste zien en horen. Deze fretten zijn leuk aan het spelen en maken daarbij enthousiaste mokgeluidjes. 

Ook deze twee fretten zijn aan het mokken, maar dit mokken klinkt al wat 'bozer'. Ze zijn ook vrij ruw met elkaar aan het speelvechten. Een van de fretten schreeuwt soms ook en blaast. 

Tenslotte nog een filmpje van Sjeng, hier nog maar net gecastreerd. Ook ongecastreerde fretten (man en vrouw) maken mokgeluiden als ze de omgeving aan het verkennen zijn. Dit is ook een teken van opwinding.. wie weet vinden ze wel de man/vrouw van hun dromen!

Blazen

Blazen doet een fret als waarschuwing naar een andere fret (of mens). Soms uit irritatie, soms uit onzekerheid. Ook als fretten bang zijn of zich bedreigd voelen, zullen ze blazen. De ene fret doet het meer dan de ander. Blazen naar andere fretten kan een teken zijn dat de groep niet goed in elkaar zit en de fret de ander niet mag. De fret in het filmpje is boos, omdat ze haar speeltje niet krijgt. 

Huilen

Huilen hoor je eigenlijk alleen bij pups. Dit is het geluid dat de pups maken om met de moeder te communiceren. Ze roepen van ontgewijfeld iets in de zin van "Heeeelp! mama!!! ik ben verdwaald! Mammmaaaaaaaaa". Op het filmpje hieronder antwoordt moeder al mokkend. Zij mokt vrij snel, een teken dat er interactie is met de pup.

Soms huilen pups als ze net weg zijn bij hun moeder en in een nieuwe omgeving zijn. Dit geluid maken ze vaak alleen de eerste dagen. Het helpt om de pup dan te troosten en een veilige omgeving te bieden.

Kekkeren

Kekkeren is een geluid dat een fret maakt als hij bijvoorbeeld met zijn nageltje ergens vast zit. Het klinkt als snel en opgewonden, protesterend gemok. Als je dit geluid hoort, kun je het beste direct overeind schieten om na te gaan wat er aan de hand is. Vaak zit een fret dan ergens (aan) vast. Dit geluid hoor je soms ook als twee fretten ruw met elkaar aan het spelen/vechten zijn en een van de fretten protesteert als de ander hem vast heeft. 

Schreeuwen

In het filmpje hieronder zijn twee fretten (ruw) aan het vechten. Een van de fretten is doof, waardoor ze zichzelf niet hoort schreeuwen. Toch is het een geluid dat je liever niet hoort. Fretten zijn dan toch vrij ruw met elkaar. Vaak is het de verliezende fret die schreeuwt. Dit geluid maken fretten ook als ze aangevallen worden. 

Gillen

Bij enorme schrik kan een fret soms een gil geven, meestal gaat dit gepaard met het legen van de anaalklieren en is de fret echt even van slag. Dit geluid klinkt een beetje als 'blaffen', maar dan maar één blaf. 

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken