Fretten zijn geweldig om naar te kijken. Met hun lange, slanke lijf en hun grote flexibiliteit kunnen ze prachtige bewegingen maken. Een van de mooiste dansen (voor de frettenliefhebber) is natuurlijk de wardance. Maar een fret kan uiteraard nog veel meer bewegingen maken. Hieronder een aantal beschrijvingen voorzien van beeldmateriaal. 

WARDANCE

De wardance: de spelende fret. Niet elke fret speelt evenveel. Pups zijn (uiteraard) wat speelser dan jonge fretten. Op oudere leeftijd is de ene fret wat serieuzer dan de andere fret. Sommige fretten blijven tot op hoge leeftijd speels, andere fretten vinden het leuker om de boel te onderzoeken en spelen veel minder. Een fret alleen kan ook nog prima wardancen. Vaak zie je dat vrouwtjes wat minder uitbundig dansen dan de mannen.

Hieronder een geweldig filmpje van drie spelende en dansende fretten in slow motion gemaakt door Maxjo.

 

NORMAAL LOPEN

Voor niet-frettenkenners heeft een fret wellicht een eigenaardig loopje met de bolle rug. Toch is dit de normale 'frettenpas'. 

En de rennende fret: hier zie je het 'gehup' van de fret. Ook geeft het filmpje een indicatie van de snelheid die een fret kan maken.

BUIKSCHUIVEN

Vaak zie je bij fretten die (voor het eerst) buiten lopen aan een tuigje dat ze laag bij de grond blijven en ook veel aan het 'buikschuiven' zijn. Ik heb het idee dat dat ook met het tuigje te maken heeft. Daarnaast lijken ze het ook spannend te vinden. Fretten die ontspannen zijn, lopen veel meer met een 'hupje' zoals op de video hierboven. 

PLATLIGGEN

Soms zie je dat fretten plat op hun buik gaan liggen. Dit zie je vaak tijdens het spelen: ze gaan een paar seconden liggen en kijken even rond. Daarna lopen ze vaak weer verder. Echter, het kan ook zijn dat je fret pijn of last heeft en daarom plat gaat liggen. In het videofragment hieronder twee van mijn fretten die toevallig samen plat gaan liggen. De fret rechts ligt ontspannen plat (=positief). Bij de fret links zie je dat hij ook wil liggen, maar pijn in zijn buik heeft. Hij ligt dan ook met zijn poten onder zijn buik en maakt geen ontspannen indruk.  

SPRINGEN

Fretten kunnen springen, maar verwacht geen wonderen van een fret. Ze hebben weliswaar een groot ego, maar korte pootjes. Qua hoogte kunnen sommige fretten over een plank van circa 70 cm komen, door zich omhoog te trekken. Maar een 'horizontale sprong', daar blinken ze niet in uit..

KWISPELEN

Als je geluk hebt, kun je een fret kort zien kwispelen. Dit is een uiting van "Dit is superspannend" en zie je vaak als een fret uit een buis komt / erin is en dan een andere fret hoort of tegenkomt. 

SLAPEN: DEAD FERRET SLEEP (in coma)

Het is geen echte beweging, maar wel een bewegingsloos gedrag die menig fretteneigenaar grijze haren bezorgd heeft: de comaslaap van de fret of de 'Dead Ferret Sleep' waarbij de fret zo diep slaapt, dat hij amper wakker te krijgen is. 

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken