Het maken van goede foto's van fretten lijkt vrijwel onmogelijk. Het lijkt soms alsof je meer foto's hebt van staartpuntjes, achterlichamen of 'fretten in beweging' dan een normale frettenfoto. Hierbij toch wat tips waarmee ik het voor elkaar krijg om mijn fretten op fatsoenlijke wijze op de foto te zetten: 

fretfoto1

1. Overrompel de fret

Zorg dat je fototoestel helemaal klaar in je hand hebt en zet dan de fret in een voor hem onbekende omgeving (of ergens waar hij niet weg kan). De fret kennende zal hij eerst even snuffelen en voorzichtig rondkijken. Maak van die tijdelijke onzekerheid gebruik en maak foto's. Verwacht echter niet dat Fret kijkt, want hij is te druk bezig met de omgeving!

Zorg ook dat je snel foto's maakt, want na een half minuutje is Fret eruit dat de onbekende omgeving nu wel bekend is en loopt weg..

fretfoto2

2. Zorg dat je een goede camera hebt, bij voorkeur met zoomfunctie

Als je toch je fretten wilt fotograferen, zorg dan dat je een zoomfunctie op je camera hebt. Anders krijg je of foto's van 'fretten in de verte' of 'erg close-ups van fretten'.

Zodra je dichterbij komt met je fototoestel, dan zullen ze hun bezigheden staken en zich verwonderd afvragen wat je komt doen. Ze zullen hun neus in je fototoestel proberen te steken. Met zoomfunctie voorkom je dit probleem (gedeeltelijk).

fretfoto3

3. Wacht tot de fret slaapt

Hoewel slapende fretten niet helemaal representatief zijn voor de werkelijke aard van de fret, zijn dit wel ideale momenten om foto's te maken van de fret. Vaak liggen ze ook nog eens heel lief..

fretfoto4

4. Wacht het moment af dat je fret dingen doet die ie niet mag

Op deze momenten weet je zeker dat je fret nog wel even bezig is en jou op alle manieren zal negeren. Sterker nog, als hij merkt dat jij hem in de gaten houdt, zal ie juist extra actief hetgeen doen wat niet mag.

fretfoto5

5. Boter of olie

Wat gebruikt kan worden als trucje om fretten te laten poseren is boter (of iets ander plakkerigs wat ze niet mee kunnen nemen, zoals ferretone). Smeer ergens wat boter aan (maakt niet uit waar aan, ze likken het toch weer op), zorg dat het fototoestel er klaar voor is en zet dan de fret met zijn neus in de boter. Tien tegen een dat ze eraan gaan likken. Zorg nu dat je geconcentreerd klaar zit. Op een bepaald moment is de boter bijna op en dan zullen ze even heel snel opkijken. Precies op dat moment moet je klikken. Je hebt dan alleen wel kans op de tong uit de bek..

Wat ook werkt -voor de wat meer gevorderde fotograaf- is een beetje olie (olijfolie, visolie) aan je vingers smeren. Dat hou je voor de neus van de fret, uit beeld van de camera. Je moet dan alleen wel met één hand de foto maken.

Fretfoto6

6. Heb geduld

De belangrijkste tip om mee te nemen bij het maken van frettenfoto's, is om geduld te hebben. Leer je fret kennen en probeer de voorspellen wat hij zal gaan doen. Ik heb menigmaal met mijn camera klaargezeten op een plek waarvan ik hoopte dat de fret daar straks zou gaan lopen. Ook als je fret ergens in of onder verdwijnt, zal hij er vroeg of laat uit moeten komen. Probeer te voorspellen waar dat zal zijn en zorg dat je klaarligt. 

De mooiste foto's van fretten maak je als je dichtbij de grond gaat zitten. Blijf dus niet staan, maar ga op je knieën liggen, of liever nog, je buik. Dan kun je je fret écht recht van voren aankijken en zien wat zij zien. 

Met bovenstaande tips zijn goede frettenfoto's niet gegarandeerd, maar je hebt wel meer kans op slagen. Succes!

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken