afblijvenSoms bijt een lieve fret 'zomaar uit het niks'. Dan kan het om een geluid gaan waar de fret niet tegen kan. Of je kleine neefje is wel erg druk met de fret aan het spelen en de fret zegt 'ho'. Of misschien is de fret ergens van geschrokken of is er eten in het spel. Er zijn allerlei redenen waardoor een fret plotseling kan gaan bijten. 

Lichamelijke oorzaak

Het eerst wat uitgesloten moet worden bij plotseling bijtgedrag, is een lichamelijke oorzaak. Fretten die pijn of last hebben, kunnen gaan bijten om hun onvrede te tonen. Als ze bijvoorbeeld last van hun buik hebben en de eigenaar pakt het dier op bij de buik, kan een fret uit reactie bijten. Bijt je fret zomaar? Ga na of het dier gezond is. Let dus op ontlasting, eetlust, vacht, afwijkend gedrag (veel slapen, platliggen op de buik) etc. Ga indien nodig naar de dierenarts om lichamelijke oorzaak uit te sluiten.

Stress

Stress kan een fret ook aanzetten tot bijten. Bijvoorbeeld als de fret net nieuw is. Of als er erg veel drukte is. Of als het dier ergens mee naartoe genomen wordt (zoals de dierenarts). Als een fret in zo'n situatie bijt, is vaak een geruststellende aai meer op zijn plek dan de 'nekvelmethode'. Het dier is immers al gestressed genoeg. Maar ook veranderingen in huis, zoals drukke kinderen of een grote hond, kunnen ervoor zorgen dat een lieve fret bijt. Het beste is om het dier dan even rust te geven. 

Frettenhumor

Met frettenhumor bedoel ik het neus- enkel- of polsbijten. Ik stel me zo voor dat fretten onderling een competitie houden wie het vaakst 'baasje in teen, neus of pols kan bijten'. Waarbij er bonuspunten uitgedeeld worden voor het neusbijten..

Keihard doorbijten! De tenenbijter
Auw! De elleboogbijter
Bijtaantrekkelijk? De kinderbijter
Bijten in polsen De polsbijter
Broekspijpen in en bijten maar? De beenbijter
Ineens bijten in benen De benenbijter
Turbo bijt alleen in onderarmen De onderarmenbijter

Geluiden en geurtjes

Veel fretten hebben een hekel aan piepbeestjes. Dat zijn bijvoorbeeld die hondenspeeltjes of rubberen badeendjes die piepen als je erin knijpt. Het geluid ervan, maar ook andere geluiden (zoals bijvoorbeeld een mondharmonica) kan de liefste fret veranderen in een bijtmonstertje. Daar kunnen sommige fretten echt niet tegen en erg fel op reageren. Ook op bepaalde geuren kan een fret soms heftig reageren. 

Overige redenen

Er zijn natuurlijk nog meer redenen waarom een fret (eenmalig) kan bijten. Zoals een vastzittend nageltje waarbij de fret in paniek raakt. Of bijvoorbeeld als je een fret onder de bank vandaag wil halen en je arm eronder steekt. Er zijn fretten die dan in je hand bijten. Maar ook als je iets wil afpakken van een fret en hij datgene niet wil afgeven. Allemaal redenen voor een fret om zijn onvrede te uiten met zijn tandjes. 

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken