puppedupElk jaar wordt er op het forum vanaf de zomermaanden weer volop gesproken over leuke, lieve, schattige én bijtende pups. Er worden in dit seizoen volop topics geopend met als centraal thema 'Help! Mijn pup bijt'. Gelukkig blijkt bij de meeste mensen (en fretten) dat dit een kwestie van geduld is. In dit artikel wordt gesproken over pups (vanaf circa 8 weken), maar vaak zijn het vaak de puberpups (vanaf circa 12 weken tot aan de castratie) die hun tandjes nog weleens inzetten. Zeker als de dieren op jonge leeftijd meerdere keren verhuisd zijn.

De nieuwe pup (of puber)

Een nieuwe pup is vreselijk, enorm, uberschattig. De meeste nieuwe fretteneigenaren weten wel dat een pup kan bijten, maar kunnen zich niet voorstellen dat hun lieve, kleine bolletje fret dat ook doet. Sommige pups bijten ook niet of amper. Dit zijn vaak de dieren die van een goede fokker / particulier afkomen die niet alleen de pups opgevoed heeft, maar ook de nieuwe eigenaar heeft uitgelegd hoe om te gaan met het kleine spul. Al geeft dat geen garantie op het niet bijten/happen van de fret.

De verhuizing vanuit het nest (en soms uit de tussenhandel, zoals een dierenwinkel) is voor de meeste frettenpups een enorme verandering. Ze worden uit hun veilige nest gehaald en in een compleet nieuwe omgeving gezet. Met nieuwe geuren, geluiden, mensen en soms ook andere fretten. Een fret is een territoriaal dier en alhoewel de pups natuurlijk op een bepaalde leeftijd op eigen poten zouden gaan staan, is het toch een hele omslag als ze 'plots' verhuisd zijn. Stel je eens voor dat je als mens in een dichte kist wordt gedaan, het vliegtuig in en dan plotseling in een over ander regenwoud eruit wordt gelaten met de mededeling 'Tataaaa je nieuwe huis'. Dan ben je zelfs als volwassen mens wel even van slag en prikkelbaarder.

Ook de pup is waarschijnlijk ook van slag door de complete verandering. Als eigenaar is het dan belangrijk om in de eerste plaats de pup rust en een veilige plek te geven. Zet het dier in een kooi met een paar hangmatten of een huisje waarin hij zich kan verstoppen. De kans is groot dat hij er geen gebruik van maakt en direct de boel gaat verkennen, maar geef de pup wel de kans om zich te kunnen verstoppen. Laat het dier ook zelf de kooi verkennen en zet het voer en water op een vindbare plek. Afhankelijk van de relaxedheid van de pup (en de verandering) kun je het dier daarna de kamer laten verkennen. Maar rustig aan en ruimte voor ruimte, zodat de fret de tijd krijgt om het nieuwe territorium te ontdekken.

Natuurlijk wil je iedereen meteen je nieuwe kleine vriendje laten zien, maar ook daar kun je beter even mee wachten. Laat de pup eerst aan jou wennen. Laat de pup daarbij rustig naar jou toe komen in plaats van steeds achter het dier aan te lopen. Ga desnoods midden in de kamer zitten, praat tegen de pup en aai het diertje als hij het toelaat. Maar pak hem niet steeds op en begin ook niet gelijk aan een strenge opvoeding. Als de pup bijt, kun je NEE of AUW zeggen en de pup wegzetten. Soms helpt het ook als je de pup een time-out geeft door hem even weg te zetten of in een carrier te zetten. Maar blijf altijd rustig. Als jij rustig met de fret omgaat, gaat de fret rustig om met jou! Begin ook niet direct met straffen als de pup er echt net is, vaak bijten ze dan uit onzekerheid. Ook moeten pups leren om om te gaan met handen. Onze handen zijn veel gevoeliger dan collega-pups waar ze ook mee hebben gespeeld.

Daarnaast is het belangrijk om geduld te hebben. Verwacht niet dat je meteen vanaf de eerste dag een goede band met je fret hebt. Zoiets moet groeien, net als het vertrouwen in elkaar. Als je een bijtende pup hebt, is het vaak een kwestie van tijd en rust. Troost je met de gedachte dat het vaak binnen een week een stuk beter gaat. De meeste forummers met jonge pups die in volledige wanhoop op het forum posten over hun bijtende pup, koppelen toch wel binnen enkele dagen tot een week terug dat het steeds beter gaat.

Tenslotte is het heel belangrijk dat de pup geen honger heeft. Pups hebben in het nest vaak moeten vechten om voedsel met hun broertjes en zusjes. Ook in een nieuwe situatie kunnen ze heel fel op voedsel (of potentieel voedsel) reageren. Dit gedrag verdwijnt vaak na een paar dagen als ze doorhebben dat er onbeperkt voedsel is (wat er uiteraard ook moet zijn). Ook zijn pups minder bijterig als ze wat te kauwen hebben, zoals prooi of kippennekken. 

Hieronder zijn enkele topics te vinden van het forum over dit onderwerp:

Pup die na een paar weken gaat bijten 
Over bijtende pups
Frettenpup is er net een dag
Pup die te vroeg bij mams weggehaald is 
Nieuwe frettenpups bijten elkaar en ons
Twee broertjes die onderling mot hadden
Nieuwe pups bijten
Twee pups van tien weken
Opvoeding en bijtgedrag
Alle vragen op het forum

Uitproberen / puberaal gedrag

Na de puptijd volgt te pubertijd. Sommige mensen hebben een pup aangeschaft die in het begin heel lief is, maar na een paar weken begint te bijten. Vaak is dat het begin van de pubertijd. Bij mannelijke fretten uit dit zich ook wel in het speelvechten met andere mannen. Maar soms beginnen ze ook richting de eigenaar 'ineens' te bijten. 

Een fret die uitprobeert, kan dit meestal goed afleren. Jonge dieren hebben vaak de neiging om uit te testen wat hun grenzen zijn. Hoe hard en waar mogen ze bijten? Met een consequente opvoeding kan dit relatief makkelijk afgeleerd worden. Bij jonge pubers mag je best wat strenger zijn dan bij jonge pups of nieuwe fretten die nog moeten wennen. Vaak zijn deze dieren er al enkele weken en zijn ze ook aan je gewend. Deze pubers kun je corrigeren met een AUW en NEE als ze bijten of te hard bijten tijdens het spelen. Als ze dan niet zachter doen, stop dan met spelen. Het kan ook helpen om de puberpup in zijn nekvel te pakken en zo te corrigeren. Zelf heb ik de beste ervaring met een 'time out' waarbij de fret direct na het bijten boos toegesproken wordt, circa 5 minuten in een carrier gezet wordt en volledig genegeerd. Daarna er gewoon weer uitlaten en de fret 'zijn ding laten doen'. 

Als de fret al in de overgang zit van puber naar 'frettenman' (of vrouw) kan het bijtgedrag ook te maken hebben met de hormonen. Mannelijke fretten die aan het eind van het jaar (november/december) gaan bijten, kunnen ook gecastreerd worden om het bijtgedrag te verminderen. Bij dames begint de loopsheid vaak in februari/maart. Ook dat gaat vaak gepaard met wat meer bijterig gedrag.

Hieronder enkele topics van het forum: 

Een puperfret
Nieuwe fret van vier maanden
Twee pubers bij nieuwe eigenaar
Nieuwe fretten van 8 maanden
Fret van 3,5 maand
Drie jonge fretten waar weinig mee gedaan is
Fret van 7 maanden die al 3x verhuisd is
Fret van 8 maanden die blijft bijten

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken