"Ik wil een fret!" een wens die sommige mensen vreemd in de oren zal klinken, maar voor anderen volkomen begrijpelijk is. Een fret kan een enorm leuk huisdier zijn. Het is alleen wel belangrijk dat je weet waar je aan begint. Een fret is niet zomaar een huisdier waar iedereen voor kan zorgen. Het zijn bijzondere huisdieren die een bijzondere verzorging en opvoeding nodig hebben. Denk je erover om een fret als huisdier te houden? Op deze website is alle informatie te vinden die je moet weten voordat je aan een fret begint of als je (net) fretten hebt. 

Hieronder is een beginners FAQ te vinden voor de beginnende frettenliefhebber. 

 Algemeen    Aanschaf     Voeding    Huisvesting 

 Verzorging   Medisch      Opvoeding  Andere vragen


Algemeen

Hoe heet een vrouwtjesfret?
Een moertje

Hoe heet een mannetjesfret?
Dit wordt een ram genoemd

Hoe oud kunnen fretten worden?
Tussen de 8 en 10 jaar oud. De meeste fretten worden tussen de 6 en 8 jaar.

Wat voor soort dier is de fret?
De fret is een marterachtige en een roofdier. Hij is familie van de marters, zoals de bunzing, otter, steenmarter etc. Een fret is dus een echte vleeseter en absoluut geen knaagdier (zoals nog weleens wordt gedacht).


Aanschaf

Is een fret een geschikt huisdier voor mij?
Lees deze tekst eens door. Wil je nog verder lezen? Dan is er hoop!

Wat is het verschil tussen vrouwtjes en mannetjes?
De vrouwtjes, ook wel moertjes genoemd, zijn vaak wat feller en kleiner dan de mannen. De mannen, ook wel rammen genoemd, zijn vaak groter, sulliger en knuffeliger. Maar op elke regel zijn uitzonderingen. Er zijn ook grote, knuffelige vrouwtjes en kleine, felle mannetjes.
Leer hier meer over de verschillen.

Ja, ik wil een fret, hoe kom ik er aan?
Als je nog nooit eerder een fret hebt gehad, is het aan te raden om fretten uit de opvangen te halen. Dit heeft als reden dat het niet makkelijk is om een pup goed op te voeden en in de opvang kunnen ze de juiste fret bij de juiste persoon plaatsen. In de opvang zitten ook vaak jonge fretten. Dit zijn lang niet altijd probleemfretten!

Er zitten meerdere opvangen in Nederland en België. Ga eens bij een opvang in de buurt kijken en kijk of je verliefd wordt. Hier vind je een overzicht met opvangen.

1, 2, veel?
Een fret is een dier wat goed alleen of in kleine groepen gehouden kan worden, maximaal drie dieren. Sommige fretten vinden het fijn om een soortgenootje te hebben om mee te slapen en mee te spelen. Er zijn ook fretten die juist alleen willen zitten. Wanneer je graag een fret alleen wil, ga dan naar de opvang en zoek een einzelganger uit. Je kan er ook voor kiezen om eerst één fret te halen en later een fret erbij, maar hoe langer een fret alleen zit, hoe moeilijker het dier te koppelen is! Beter is om op jonge leeftijd gelijk de groep samen te stellen. Haal er nooit een tweede (of derde) fret bij als je fret loops/bronstig is en onder invloed van hormonen.  

Lees hier meer over een of meerdere fretten.

Waar moet je op letten als je een fret gaat halen?

 • Bekijk de omgeving van de fret. Heeft de fret een mooie, ruime kooi. Is de bak redelijk schoon, is er een speelruimte, etc.
 • De vacht hoort schoon en glanzend te zijn
 • De oogjes horen schoon en helder te zijn
 • De nagels mogen niet te lang zijn
 • De ontlasting moet mooi bruin en stevig zijn
 • Een pup mag niet jonger zijn dan 8 weken, liefst nog ouder
 • De fret moet actief en nieuwsgierig zijn
 • Is de fret geënt en/of gechipt? 
 • Hoe is de conditie van de ouders/andere fretten, zijn het vriendelijke dieren?
 • Bijt de fret en hoe gedraagt hij zich naar mensen toe?
 • Hoe gedraagt de verkoper zich naar de fret toe? 


Voeding

Wat eet een fret?
Een fret is een vleeseter. Je kan een fret goede kwaliteit brokvoeding geven, maar nog beter is om rauw vlees of prooidieren te voeren, zoals muizen en ratten. 

Lees hiervoor de algemene tekst over voedingHuisvesting

Hoe kan ik mijn fret het beste huisvesten?
Het is erg belangrijk om een goede kooi te hebben voor je fret. Dit moet een veilige plek zijn voor je diertje waar ze lekker in weg kunnen kruipen. Maar de kooi is zeer zeker geen permanente plek voor een fret. Ze moeten namelijk elke dag minimaal 2 uur eruit om lekker te kunnen spelen. Hierbij moeten ze echter wel erg goed in de gaten gehouden worden.

Voor binnenfretten geldt dat per 1 of 2 fretten ze moeten kunnen beschikken over minimaal 2 m² vloeroppervlakte. Het verblijf moet minimaal 60 cm hoog zijn, zodat de fret ook rechtop kan staan Een erg hoge kooi heeft vaak geen nut, omdat de fretten van de hoogte vaak geen gebruik maken. Aquaria en terraria zijn absoluut niet geschikt om fretten in te huisvesten, die worden al snel te warm en te stoffig. Voor buitenfretten geldt dat er voor 2 dieren een minimaal bodemoppervlak van 6 m² beschikbaar moet zijn. Voor elk extra dier wordt hier 0,5 m² aan toegevoegd. Verdiepingen tellen ook mee.

Bekijk hier voorbeelden van binnenkooien

Bekijk hier voorbeelden van buitenkooien

Een fret binnen of buiten?
Een fret kan zowel binnen- als buitenshuis gehouden worden.

Voordelen binnen:

 • Je hebt direct toezicht op de kooi en de fretten
 • De fretten hebben meer contact met de verzorger/eigenaar
 • Je kunt de gezondheid van de fretten makkelijker in de gaten houden

Nadelen binnen:

 • De kooi neemt een behoorlijke ruimte in huis in
 • De vacht is van iets mindere kwaliteit dan die van buitenfretten
 • Bij allergie van een huisgenoot kan er last ondervonden worden van de fretten
 • De geur van de ontlasting / lijflucht van de fret
 • De fretten kunnen last hebben van geluid van televisie en radio, ook hebben ze er last van als er gerookt wordt
 • Het is wellicht ongezonder en wat saaier voor de fret om binnen gehouden te worden

Voordelen buiten:

 • Goed voor de kwaliteit van de vacht
 • Natuurlijk licht daardoor beter voor de gezondheid
 • Meer rust voor de fret omdat ze geen last hebben van rokers, radio, televisie etc.
 • Geen kooi in huis
 • Geen frettenlucht in huis

Nadelen buiten:

 • Minder contact met de fretten
 • Minder controle op het verblijf en de fretten
 • Meer aanpassingen zijn noodzakelijk aan het verblijf voor neerslag, kou, hitte, ontsnapping etc.
 • Groter oppervlak nodig

Hoe richt ik de kooi het beste in?
Op de bodem hoeft niks te liggen. Het kan wenselijk zijn om doeken op de bodem te leggen waar de fret lekker in weg kan kruipen. Fretten hebben erg gevoelige luchtwegen en zaagsel mag daarom absoluut niet gebruikt worden. Er moet voor een beschutte slaapplaats gezorgd worden, voorkeur gaat hierbij uit naar een slaapkist gevuld met doeken. Fretten hebben dagelijks vers water nodig. Dit kan zowel met een waterbakje als met een waterflesje. 

Een poepbak is ook nodig, het beste een kunststof exemplaar omdat deze het makkelijkste schoon te maken is. Zet deze bak wel vast want anders gaan de fretten ermee door de hele kooi. Deze poepbak dient gevuld te worden met niet-stoffende kattenbakvulling die niet klontert. De kooi kan verder ingericht worden met wat hangmatten waar ze lekker in kunnen liggen. Ook kan er eventueel wat veilig speelgoed gegeven worden (geen rubber).

Hoe vaak moet ik de kooi schoonmaken?
Dit is afhankelijk van het aantal fretten. Over het algemeen voldoet het om de poepbak 1 a 2 maal per dag schoon te scheppen. 1 a 2 keer per week wordt de hele kooi schoongemaakt. Er komen schone doeken in en de kooi wordt helemaal uitgesopt. Bij regelmatige schoonmaak wordt de geur van de fretten ook beperkt.Verzorging

Wat moet ik aan het gebit doen?
Niks. Dat wil zeggen, niks zelf. Je moet het wel in de gaten houden. Bekijk regelmatig de tanden van de fret op zoek naar tandsteen, ontstekingen en/of afgebroken tanden. Constateer je een van deze dingen ga dan met je fret naar de dierenarts. Deze kan je fret ermee helpen.

Moet ik de oren schoonmaken?
Nee dat is niet nodig, tenzij de fret echt vieze oren heeft of last heeft van zijn oren. Een beetje oorsmeer is geen probleem. Bij oormijt moet je absoluut wel de fret behandelen!

Moet ik mijn fret borstelen?
Nee, een fret hoeft in principe niet geborsteld, ze zorgen zelf voor de vachtverzorging. Wat je wel kunt doen is je fret tijdens de rui wat borstelen. Dan komen ze er sneller doorheen en je hebt minder haren in bijvoorbeeld je hangmatten zitten.

Mag ik mijn fret wassen?
Het is niet nodig om je fret te wassen. Je wast het huidvet weg waardoor ze nog meer vet gaan aanmaken. Wanneer je fret erg vies is doordat hij bijvoorbeeld gegraven heeft, kun je dit het beste laten drogen en dan eruit borstelen. Is je fret echt erg vies spoel hem dan even af met wat warm water en droog hem dan goed af.

Moet een fret tegen vlooien behandeld worden?
Ja, ook een fret kan vlooien krijgen. Het beste kun je Stronghold gebruiken, dit werkt meteen ook tegen oormijt dus sla je twee vliegen in een klap. Ook kun je Frontline Spray of pipet gebruiken, hiermee spray je de fret lichtjes in, dit werkt ook tegen teken.

Moet een fret geënt worden?
Ja, een fret is gevoelig voor hondenziekte en moet dus geënt worden. Hiervoor mag alleen Nobivac Puppy DP gebruikt worden. Van andere vaccins kunnen fretten erg ziek worden. Een fret moet in principe elk jaar opnieuw geënt worden. Pups worden voor het eerst geënt wanneer ze 9 weken oud zijn. Hierna volgt de booster-enting op een leeftijd van 14 weken.Medisch

Help mijn fret is ziek, wat nu?
Ga niet zelf aanklooien maar ga ermee naar een dierenarts die bekend is met fretten.
Hier is een lijst met dierenartsen te vinden waar goede ervaringen mee zijn.

Moet ik mijn vrouwtje laten steriliseren (castreren)?
Ja, wanneer je dit niet doet kan je vrouwtje sterven. Een frettenmoertje wordt loops tijdens haar eerste voorjaar. Wanneer ze dan niet gedekt worden, blijven ze loops. Hierdoor kan de fret beenmergdepressie ontwikkelen en daar gaan ze uiteindelijk vaak dood aan. Het is dus noodzakelijk om je moertje te laten helpen wanneer ze loops is. Het beste kun je dit doen wanneer ze net loops is.

Moet ik mijn mannetje laten castreren?
Dit hoeft niet. Een mannetje wat niet gecastreerd wordt, zal bronstig worden in het paringsseizoen. Dan zullen ze wel agressief worden naar andere mannetjes en gaan ze vrouwtjes dekken. Dit is stressvol voor alle fretten. Wanneer je besluit om je ram niet te castreren, zul je deze dus alleen moeten huisvesten tijdens de paringstijd. Daarbij ruikt een niet gecastreerde ram erg sterk en kunnen ze minder goed binnen gehouden worden. Wanneer je je ram wilt huisvesten met andere fretten en er niet mee wilt dekken is het wenselijk om hem wel te laten castreren.

Zowel de rammen als de moertjes kun je ook een hormoonimplantaat geven als alternatief voor castratie.

Lees hier meer over castratie


Opvoeding

Hoe maak ik mijn fret zindelijk?
Een fret is van nature zindelijk. Dat wil zeggen dat ze hun behoefte bijna altijd op een vaste plek doen buiten hun slaapplek. Wanneer de fret zijn behoefte niet doet op de plek waarvan wij het willen zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden.

 • Maak de plek van het "ongelukje" goed schoon, fretten volgen hun neus en zullen anders gewoon weer op dezelfde plek gaan zitten
 • Zorg voor een goede stevige poepbak, die goed vastzit
 • Maak gebruik van een rechthoekige bak, de driehoekige bakken willen nog wel eens problemen opleveren
 • Maak de bak elke dag goed schoon, een fret zal minder snel op een erg vieze bak gaan zitten
 • Als je de bak helemaal schoon gemaakt hebt leg dan een poepje terug in de schone bak. Zo kunnen ze de neus volgen naar de goede plek
 • Sla de fret niet als hij een foutje maakt, hier snapt hij niks van
 • Haal de fret niet met de neus door de ontlasting, dit werkt niet bij honden en ook niet bij fretten
 • Probeer de fret op heterdaad te betrappen, zodra hij aanstalten maakt om naast de bak te gaan zitten zet hem dan vlug op de bak
 • Belonen bij goed gedrag
 • Neutrale schoonmaakmiddelen gebruiken, te sterk geurende middelen kunnen er voor zorgen dat de fret de bak mijdt.
 • Probeer een ander merk poepbakvulling uit
 • Leg slaaplappen neer op plekken waar de fret zijn behoefte doet

Lees hier meer over de opvoeding


Andere vragen

Op het forum zijn ook al vele 'beginnerstopics' geopend met vragen van nieuwe fretteneigenaren. Hieronder zijn een aantal van deze topics te vinden. 

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken