Als je eenmaal besloten hebt om je fretten (rauw) vlees of prooidieren te voeren, is het van belang om hygiënisch hiermee om te gaan. Rauw vlees bevat immers bacteriën die ook schadelijk kunnen zijn voor de mens. Een korte uitleg en tips.

Bacteriën en fretten

Iets waar veel mensen zich zorgen over maken als ze horen over het voeren van rauw vlees aan hun huisdieren, zijn bacteriën (Salmonella, E. coli). Maar niet al die bacteriën zijn schadelijk, vele dragen namelijk bij aan een gezonde, natuurlijke darmflora. Andere bacteriën kunnen wel degelijk schadelijk zijn, maar dan alleen als ze bepaalde barrières weten te doorbreken. Nemen we Salmonella bijvoorbeeld. Bij een gezond dier zal de overgrote meerderheid van de Salmonella-bacteriën reeds gedood worden door het zuur in de maag van de fret. De enkele Salmonella die er toch in slagen dit te overleven, krijgen meestal de kans niet om aan te slaan, omdat ze daarvoor in competitie moeten treden met de normale darmflora. En die is bij een gezond dier altijd in de meerderheid. Tenslotte zorgt de snelle transitietijd (verwerkingstijd van voedsel) van carnivoren ervoor dat schadelijke bacteriën over het algemeen niet eens de tijd krijgen om zich te gaan vermenigvuldigen.

Bacteriën en mensen

Een groter risico lopen wij als mens als we aan de slag gaan met rauw vlees. Wij hebben een minder goede weerstand en het is dus belangrijk om zorgvuldig om te gaan met vlees en prooi. Van een aantal bacteriën is bekend dat deze via rauw vlees mensen kunnen besmetten. Bijvoorbeeld Salmonella en Toxoplasmose. Het is daarom, net als normaal bij de bereiding van rauw vlees, belangrijk om hygiëne bij de bereiding van vlees in acht te nemen. De besmetting van mensen is eigenlijk gevaarlijker dan bij de fret. Wij kunnen er minder goed tegen! Een aantal tips voor het veilig aankopen, bewaren en bereiden van rauw vlees:

Aankoop

  • Let op de houdbaarheidsdatum. Vraag eventueel aan de verkoper hoe lang een product houdbaar is.
  • Vervoer diepvriesproducten en gekoelde producten in een koeltas. Breng ze zo snel mogelijk naar huis en vries ze meteen in.
  • Als je twijfelt over de kwaliteit van het aangekocht vlees of prooidieren, voer het dan niet.

Bewaren

  • Bewaar het vlees en de prooi in de vriezer. Bewaar dit apart van uw eigen voedsel. Het beste is een andere vriezer, maar een andere lade kan ook.
  • Rauw vlees en prooi kan enkele maanden tot een halfjaar bewaard blijven, mits constante temperatuur van -18 graden Celsius. Hoe vaker de vriezer open wordt gedaan, hoe sneller de kwaliteit achteruit gaat. Ga wel na hoe oud het vlees was bij het invriezen.
  • Haal bij grotere dieren, vanaf circa een kilo, de darmen eruit voor het ingevroren wordt. Hier zitten de meeste bacteriën in.
  • Vries het vlees bij voorkeur in porties in. Snij grote stukken vlees in stukken en bewaar dit in bakjes. Op die manier hoeft u alleen een bakje vlees te ontdooien en niet steeds het hele stuk vlees. Als richtlijn: als je je fret alleen vlees en prooi geeft, eet deze ongeveer 7% van zijn lichaamsgewicht per dag. Een fret van 1000 gram eet dus 70 gram per dag. Pas de grootte van de porties dus aan op je fret en het aantal fretten.

Bereiden
Als je je fretten rauw vlees voert, hoef je er over het algemeen niet veel aan te bereiden. Wel zijn er een aantal tips om rekening mee te houden bij het voeren:

  • Ontdooi het rauwe vlees bij voorkeur in de koelkast. Doe dit in een aparte bak. Leg uw muizen dus niet tussen de groente!
  • Hou de oppervlakken waarop u vlees bereidt, grondig schoon. Reinig en ontsmet deze en voorkom kruisbesmetting
  • Schaf speciale materialen aan voor het bereiden van het rauwe vlees. Niet alleen bakjes en messen, maar ook een aparte afwasborstel en desinfectiemiddel.
  • Was na het bereiden van vlees altijd uw handen (en materialen) met water en zeep!

En verder

Hou rekening met het volgende:

  • Een fret is een verzamelaar. Hij verstopt zijn voedsel soms, om het later op te eten. Zorg ervoor dat de fret dit doet in het hok en niet ergens in de (huis)kamer!
  • Ruim voedsel niet meteen na een uur op, want fretten hebben een kleine maag en zullen niet meteen al het vlees opeten. Laat het liggen, maar hou wel rekening met de omstandigheden. Is het warm? Geef dan kleine porties en bij voorkeur 's avonds.
  • Fretten hebben graag een veilig eethoekje. Ze vinden het prettig om in alle rust te kunnen eten. Hou dit, en de rest van het hok, schoon.
  • Als het vlees niet (helemaal) opgegeten wordt, haal dan de resten weg en maak het hok schoon. Ontsmet het ook!
  • Fretten kunnen ook bacteriën uitscheiden via de ontlasting. Was dan ook je handen als je de bak en het hok schoongemaakt hebt.

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken

Contact

Het kan zomaar gebeuren dat je de behoefte voelt om contact met mij op te nemen. Geen nood, daar is een oplossing voor!

Klik hier voor het contactformulier